Xifres rècord de donació d’òrgans i trasplantaments durant el primer trimestre de l’any a Catalunya
La donació i el trasplantament d’òrgans han augmentat un 18% el primer trimestre de l’any a Catalunya. L’Organització Catalana de Trasplantaments ressalta aquesta activitat extraordinària que, si manté el ritme, podria situar-se a finals d’any en unes xifres espectaculars. S’estaria parlant d’uns 400 donants vàlids, entre els donants vius i els cadàver, i uns 1.300 trasplantaments. Aquests resultats permeten anar reduint a poc a poc les llistes d’espera, que són especialment baixes en òrgans vitals com el fetge, el cor o els pulmons.
Entre els mesos de gener i març s’han dut a terme 337 trasplantaments d’òrgans a Catalunya, 52 més que el mateix període del 2018. La pràctica totalitat d’ells, més del 80%, han estat renals, seguit de les intervencions hepàtiques, les cardíaques, les pulmonars i les pancreàtiques, per aquest ordre.
També destacable el nombre de donacions, que ha superat la barrera dels 100 quan procedeixen de malalts terminals ingressats a l’hospital i morts per una parada controlada. El consentiment de les famílies es manté en un percentatge similar al de l’any anterior, amb un 83%. Per contra, els donants vius han disminuït el 25%. L’Organització Catalana de Trasplantament remarca que cal seguir promovent el trasplantament de donant viu, ja que l’evidència científica demostra que és la millor opció terapèutica per a pacients joves.
Com fer-se donant?
Quan algú decideix fer donació dels seus òrgans i teixits perquè siguin trasplantats, el primer que s’ha de fer, i el més important, és comunicar-ho a la família i els amics més íntims. Ells seran els primers a qui es consultarà la possibilitat de la donació després de la mort, esperant que es respecti la seva voluntat.
També es pot emplenar el carnet de donant, redactar el document de voluntats anticipades o activar la casella de donació a La Meva Salut. Aquestes tres opcions, ajudaran a testimoniar la decisió presa.