Xavier Ten (Jutge de Pau): “Volem més atribucions per descarregar els Jutjats de Primera Instància i d’Instrucció”
Tots els partits polítics amb representació municipal han avalat la proposta perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya nomeni Xavier Ten com a jutge de Pau de Calella per quatre anys més. Aquest mes de desembre complirà 31 anys en el càrrec, pel qual percep una remuneració pràcticament testimonial de 1.000 euros trimestrals, per una feina a la que hi dedica moltes hores per la seva voluntat de servei a la ciutadania. En una entrevista al programa La Ciutat, Ten ha recordat com van ser els seus inicis, quines són les demandes que abandera com a president de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia.
Xavier Ten va ser nomenat Jutge de Pau de Calella el desembre de l’any 1989, quan va rellevar al que llavors n’era el titular, Josep Maria Codina i Bagué. Aquest matí a la ràdio ha recordat com van ser els inicis i quines persones han estat els seus referents en l’àmbit judicial.
Jo venia d’una feina relacionada amb el Dret i tenia moltes ganes d’aprendre. Als 90 anava sovint a Arenys per veure com es feien els judicis de faltes, fins i tot els jutges em deixaven estar a la taula (…) Recordo la jutgessa Montserrat Comas, que ha sigut vocal del CJPJ, Santiago Vidal i Francesc Segura, que fins fa poc ha presidit de l’Audiència de Lleida. Tres persones que recordo perquè em van ajudar i de qui vaig aprendre molt.
Els Jutjats de Pau són l’organ de l’estructura judicial més pròxima al ciutadà. Són presents en totes les poblacions on no hi ha Jutjats de Primera Instància i d’Instrucció, i els titulars i substituts els nomena el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a proposta del Ple de l’ajuntament.
És una feina sense remuneració però sí amb compensació econòmica –uns 1.000 euros trimestrals–, que no computa a efectes laborals. És per això que la majoria de jutges de Pau són persones grans jubilades. No han d’acreditar cap formació específica en Dret, tot i que Ten considera que s’hauria d’exigir alguna base. Ho demana com a president de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, que aplega a tots els jutges de Pau del país.
A través de l’associació de jutges de Pau que presideixo, estem fent cursos de formació pels jutges de nova entrada però voldriem que la Llei Orgànica del Poder Judicial preveiés que es pot accedir al càrrec si s’ha fet un curs previ. És la lluita que tenim.
Xavier Ten diu que el de Calella tramita molts més expedients que d’altres Jutjats de Pau hi ha en ciutats molt més poblades. Hi influeix el factor turístic –que genera molt moviment de visitants–, però sobretot, un centre hospitalari que obliga a certificar naixements i defuncions. Aquí diu que, malgrat el coronavirus, tenen la feina al dia. I creu que en poden fer més tenint en compte el col·lapse d’altres jutjats.
Demanem que ens donin més atribucions perquè els Jutjats de Primera Instància i d’Instrucció estan col·lapsats (…) Per exemple, els delictes lleus en l’àmbit penal; en civil, els divorcis de comú acord i sense fills, que també ho fan els notaris. Per què no els jutges de pau?
L’Ajuntament de Calella ja ha tramitat la proposta del Ple Municipal perquè Xavier Ten sigui nomenat Jutge de Pau pels pròxims 4 anys. El seu substitut, Josep Puig i Tomàs.