Vuit fonts de Calella es batejaran amb nom de dona
L’Ajuntament de Calella ha anunciat una acció per reforçar la presència de les dones a l’espai públic. S’obre el procés per escollir els noms de vuit dones amb què es batejaran vuit fonts de la ciutat. En concret, les que hi ha a les places de Les Veles, Francesc Macià, Catalunya, Església, Ajuntament i Espanya, i al Parc Dalmau i el passeig Manuel Puigvert. L’àrea d’Igualtat ha encarregat els treballs al Consell Municipal de Dones i LGTBI, que farà des de la recerca dels noms més adequats fins la tria final. La voluntat és enllestir-ho “el més aviat possible”.
La regidora d’Igualtat, Cindy Rando, ha explicat que “s’ha de reivindicar i donar visibilitat a la tasca de les dones i a la seva contribució en la construcció de la Calella actual”. Amb aquest propòsit, s’ha encarregat al nou Consell Municipal de Dones i LGTBI que realitzi el procés de tria dels noms amb què es batejaran vuit fonts de la ciutat. Rando diu que començaran a treballar amb un full en blanc.
La idea és començar de zero i treballar-ho al Consell Municipal de Dones i LGTBI, que depèn de l’àrea d’Igualtat i hi són representades les entitats de dones i els partits. És l’espai de democràcia participativa on podrem treballar-ho. Entre totes farem el llistat de les dones que han marcat la història de Calella, o han estat invisibilitzades. També treballarem amb el Museu Arxiu i la Biblioteca, perquè tenen molta informació.
Un cop rebin la nova denominació, es crearà un nou itinerari històric de Calella, amb petjada femenina, que permetrà conèixer tant la personalitat i la trajectòria de les dones com disposar d’informació relativa als elements ornamentals.
Volem crear un itinerari, que també portarà el nom d’una dona. A cada font hi posarem una placa que doni informació sobre la dona que li posa nom i que també expliqui com i quan es va construir, de quin estil és…
La regidora d’Igualtat ha explicat que la voluntat del consistori és que el procés s’enllesteixi el més aviat possible, sense marcar-se una data. Diu Rando que l’important és poder fer un treball rigorós i ben documentat. I també escoltant les propostes dels joves que venen reclamant més presència femenina a l’espai públic.
Sabem que un parell d’instituts treballen el tema, contactarem amb ells perquè ens expliquin la seva proposta. Tot el que pugui enriquir el projecte serà benvingut.
Fa unes setmanes, l’alumnat de tercer d’ESO de l’Institut Bisbe Sivilla va presentar a Ràdio Calella TV la seva investigació sobre el nomenclàtor de Calella. La conclusió que n’extreien és que la gran majoria de carrers i places estan masculinitzats i, davant d’això, demanaven a l’Ajuntament que ho tingués en compte a l’hora de posar noms a nous espais públics.