Voliana Edicions recopila en un llibre tots els poetes i poetesses que ha donat el Maresme des del segle XVI

La feina a tres mans del desaparegut Isidre Julià, i de Josep Lladó i Emília Illamola ha permès dibuixar el mapa poètic del Maresme i a descobrir, de retruc, els escriptors que hi ha darrera de noms de biblioteques, escoles, premis literaris o carrers. És el cas de la calellenca Maria Cardona, una de les autores més prolífiques de la ciutat i que es recorda amb un monument ubicat al Parc Dalmau, que va ser un dels espais que l’inspiraven a l’hora de composar. “Els poetes del Maresme” s’ha presentat a més d’una dotzena de poblacions de la comarca, i ho farà la pròxima tardor a la Biblioteca Municipal de Can Salvador de la Plaça.

Voliana Edicions ha publicat aquest any l’actualització de la feina que el poeta mataroní Isidre Julià va iniciar amb Josep Lladó a finals dels 60. Van fer un primer recull dels escriptors que havia donat el Maresme des del segle XVI, però va quedar en un calaix.

Es va recuperar fa poc però actualitzat a l’any 2000, passant d’un llistat inicial de 44 poetes i poetesses als 199 hi apareixen ara. Emília Illamola, a qui es va encarregar la tasca de posar al dia aquesta recopilació, ha afirmat que el resultat evidencia que la comarca és prolífica a nivell literari, i ha posat d’exemple Calella.

En destaca el llegat de Maria Cardona i de molts altres autors que han acabat publicant la seva obra.

Parlant de Calella tenim Pepita Gallart, Lluís Gassó Miquel Morer, Felip de Saleta, Teresa Teixidó, Maria Teresa Sants, Anna Soteras… Calella és un lloc on la poesia també genera moltes activitats, moltes de la mà dels Amics de la Poesia.

Els poetes del Maresme. Del segle XVI a l’any 2000 dona una visió global de la poesia sorgida i vinculada al territori. Ha sigut un element indispensable per poder incorporar-hi una de les grans plumes de la literatura catalana, que va iniciar la seva etapa poètica a Arenys de Mar.

Hem inclòs els autors nascuts i arrelats. No podíem fer un recull sense Salvador Espriu encara que ni va néixer ni va morir al Maresme, però l’ha posat en el mapa gràcies a les seves estades i l’amor que va prodigar a Arenys de Mar.

De la comarca, a destacar també dos autors de gran projecció com el santpolenc Perejaume o l’autor de Dosrius, Esteve Albert.

Illamola reconeix que la feina de recerca que s’ha fet per concloure el llibre ha permès redescobrir noms que havien quedat a l’ombra. Agraeix les múltiples col·laboracions que han rebut de grups o entitats literàries, de familiars i dels propis autors, i de les biblioteques municipals a les quals han acudit per repescar textos que finalment s’han inclòs al recopilatori.

A Calella, i a tots els pobles, hem de donar les gràcies a les biblioteques perquè la seva ajuda ha acabat sumat a múltiples col·laboracions: gent que ens ha donat poemes per publicar, familiars i amics que ens han obert les portes per compartir tot el seu saber.

El llibre inclou referències biogràfiques i bibliogràfiques dels autors que se citen, i també fragments de les seves obres. A més, de cadascun dels pobles s’indiquen les activitats que se celebren al voltant de les lletres. Per exemple, els Jocs Florals en el cas de Calella.

Voliana Edicions té previst presentar-lo a la Biblioteca de Can Salvador de la Plaça la propera tardor.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.