Vilademat: “Marxo satisfet pel nivell de professionalitat que hi ha a la Policia Local”
L’Inspector en Cap de la Policia Local de Calella, Joan Vilademat, ha concedit una entrevista al programa La Ciutat a pocs dies perquè deixi el càrrec per jubilació. Va arribar l’any 2004 de la mà de l’alcalde Basart (ERC) i amb Miquel Pérez com a responsable de seguretat, iniciant un període de professionalització i especialització del cos que ara, i amb la prespectiva del temps, valora de forma molt satisfactòria. Ha parlat dels avenços que s’han fet en cadascuna de les etapes polítiques que hi ha hagut a l’Ajuntament de Calella, de qui depèn directament la prefactura de la Policia Local, assegurant que un dels principals punts d’inflexió va ser la inauguració de la comissaria a l’Avinguda del Parc, l’any 2008.
L’Inspector Joan Vilademat va arribar a Calella fa 16 anys, procedent de Banyoles, amb la missió d’impulsar una nova organització i la professionalització del cos, i també millorar-ne la imatge després de l’incident en un hotel en què es va veure implicat un dels agents. Amb la perspectiva dels temps creu que els objectius s’han acomplert i assegura que la ciutat té una Policia Local molt professional i capacitada per respondre a qualsevol tipus de situació.
Marxo satisfet perquè Calella queda amb una policia amb un nivell professional molt bo, amb capacitat de donar resposta a qualsevol incident o problema, i això es demostra a diari. Actuem en tot. I a partir d’aquí, la persona que entri haurà d’intentar millorar el que pugui.
Amb ell al capdavant de la prefactura, la Policia Local va fer el canvi de les antigues dependències al carrer Sant Joan fins a la nova comissaria de l’Avinguda del Parc, que es va inaugurar l’any 2008. Era un projecte que es va impulsar durant el mandat de Josep Basart (ERC) i que es va culminar amb el socialista Josep Maria Juhé d’alcalde. Vilademat ha recordat què va marcar cadascuna d’aquestes etapes polítiques, també l’actual amb Monserrat Candini (JxCalella), de qui n’ha destacat l’exigència.
L’alcalde Basart van ser tres anys molt dinàmics, amb molta reestructuració i canvi, perquè estàvem amb el tema de personal, materials i formació (…) Amb Juhé, va ser l’època de la comissaria, quan vam començar a perfeccionar les especialitats, com per exemple la policia de proximitat (…) Els mandats de l’alcaldessa Candini han estat molt intensos: s’han fet moltes més especialitats, s’han perfeccionant els procediments, hem comprat materials més tècnics… És molt exigent, et dona l’oportunitat d’aprendre coses, però també et satura.
Durant l’entrevista, Vilademat ha reconegut que s’han passat per èpoques més i menys convulses a nivell intern. De fet, han transcendit a l’opinió pública pel malestar que els representants dels treballadors han expressat en relació a les condicions laborals, de seguretat o de les pròpies instal·lacions en les que presten servei, en aquest cas l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Plaça Vicenç Ferrer. L’Inspector en Cap emmarca aquestes situacions dins la lògica de la competència professional que es dona en organitzacions jerarquitzades com les policials, apuntant que poden resultar positives si es canalitzen correctament. El que sí ha subratllat és que mai ha afectat al servei que es presta a la ciutadania.
Una certa tibantor en èpoques és mitjanament normal, sempre i quan es pugui reconduir i no s’instauri. A Calella no ho té. S’ha demostrat que tot i que hi ha hagut reivindicacions sindicals mai s’ha deixat de donar servei al ciutadà, a qui s’ha atès sempre de forma exquisida.
La Policia Local serà un dels col·lectius de professionals que rebrà la gratificació extraordinària que l’Ajuntament de Calella ha aprovat per posar en valor la feina feta, en primera línia, durant la crisi sanitària de la Covid-19. Vilademat ha reconegut que aquesta ha estat una de les èpoques professionals més dures per l’exposició i el risc que han assumit els agents i per la incertesa sobre com i quan s’acabarà.
La més desconcertant per nova i de les més dures (…) Hem hagut d’entrar a llocs amb gent contagiada, tots tenim família i tenim por. Ha sigut dur i ho continua sent, per la incertesa. Perquè no sabem cap a on evolucionarà i si està controlat.
A l’hora de fer balanç, l’Inspector en Cap fa èmfasi en la quantitat de persones que el cos policial ha aconseguit ajudar i fins i tot salvar la vida; per davant dels fets luctuosos i tràgics que s’han vinscut a la ciutat en els últims anys, que també n’hi ha hagut. Ha recordat dos casos vinculats a la violència masclista, el més escabrós protagonitzat per una parella de turistes suecs. Va ser l’any 2015: ella va aparèixer morta, esquarterada, dins d’una maleta que la seva parella sentimental va deixar abandonada en una zona de matolls a la part alta de la Riera Capaspre.
La veritat és que va ser un cas terrible. Sort que després es va poder trobar l’autor. La PL va estar a primera línia, perquè el sargent que treballava aquell dia va ser qui va anar a la zona del Salicrú i de seguida va saber què havia passat. Va ser un cas terrible.
Vilademat també ha parlat de la tensió que es va viure a Calella els dies previs i posteriors a l’1 d’octubre, per la presència d’agents de la Guàrdia Civil que havien arribat a Catalunya per impedir el referèndum d’Independència. Ha explicat que com a cap de la Policia Local mai van coordinar-se ni tan sols comunicar-se amb els seus comandaments, tant sols per informar-los de l’operatiu de sortida que es va produir enmig d’una multitud de ciutadans que protestaven per les càrregues que s’havien produït.