[Vídeo] Soldevila posa data i documenta els tres moments claus del procés de fundació de la ciutat de Calella


L’historiador Xavier Solvevila obre la col·lecció d’estudis locals que publica l’Ajuntament de Calella amb un primer llibre sobre la fundació de la ciutat. Es titula “De la pobla de la Calella a la ciutat de Calella” i ahir es va presentar en un acte a l’auditori de Can Saleta, amb la presència de l’alcaldessa Montserrat Candini i el primer tinent d’alcalde, Josep Torres. L’autor va realitzar el treball de recerca gràcies a la dotació que va obtenir de la Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó. Durant el procés va localitzar els documents que fixes les dates clau del naixement de la ciutat com la coneixem ara mateix.

La primera beca d’investigació Jordi Amat ha permès posar en ordre i datar els moments claus del procés de naixement de Calella com a ciutat. Un treball realitzat per Xavier Soldevila, guanyador de la primera convocatòria i autor del llibre De la pobla de la Calella a la ciutat de Calella. En l’acte de presentació, ahir diumenge, l’autor va explicar que s’havien trobar dos documents claus: la primera carta de poblament, datada del 1327; i l’ordre papal de segregació de la parròquia de Pineda de Mar, del 1527. Aquest va ser el punt culminant del procés de fundació de Calella.

Amb tot, la recerca ha permès localitzar un document original, de rellevància també durant el procés que es va desenvolupar entre els anys 1000 i 1520, l’edat mitjana tardana. Xavier Solvevila ho qualifica com “la cirereta del pastís”.

Buscant documentació per tot arreu s’ha trobat un original de la carta de franquesa de Calella, de l’any 1338, que és quan es va decidir fundar la població. Es tenia constància de la carta i hi havia còpies, però l’original no s’havia trobat mai. I aquest va ser el premi gros que va donar la recerca.

La carta de franquesa és un privilegi que es concedia als habitants d’una població o d’un territori per afavorir que la gent hi continués visquent o per evitar-ne l’emigració.

Per documentar-se, Soldevila va recórrer als treballs d’historiadors locals, a l’arxiu històric de Calella i bàsicament fonts notarials, que són els documents oficials que hi havia a l’època medieval. Un procés que va requerir de molta dedicació i que va poder realitzar gràcies al suport de la Beca d’Investigació Jordi Amat.

Beques específiques sobre recerca local permeten concentrar les dades que ja existeixen però escampades i aconseguir resseguir una història geogràficament delimitada.

De la pobla de Calella a la ciutat de Calella és el primer volum de la col·lecció d’estudis locals que publica l’Ajuntament de Calella, a partir dels treballs de la beca Jordi Amat. Per cert, que se n’ha convocat la segona edició. És el moment de rebre propostes.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.