Cal posar més llum al carrer?


Les marxes exploratòries de reconeixement per pobles i ciutats és una de les mesures que recull el nou Pla nacional de prevenció de les violències masclistes que ha presentat el Govern català en vistes a la commemoració del 25N, el Dia Internacional per l’Erradicació de les Violències Masclistes. L’objectiu és que les dones participin en la millora de l’enllumenat de carrers i places perquè siguin espais segurs i, de retruc, que els ajuntaments incloguin la perspectiva de gènere en les seves polítiques públiques. Hem sortit a preguntar a les calellenques i calellenques si creuen que falta llum aquí i si hi ha zones per on eviten passar.

Enquesta ciutadana per recollir l’opinió de calellenques i calellencs sobre la il·luminació dels carrers i places ara que el Govern català proposa realitzar marxes exploratòries per identificar punts foscos a l’espai públic que generen inseguretat. S’assenyalen carrers concrets del nucli urbà però especialment les zones poc dinamitzades com el carrer Jovara o la turística, a l’hivern.

A Calella, aquest és el Mes per la Igualtat. Dissabte és 25N, quan es commemora el Dia Internacional per l’Erradicació de les Violències Masclistes, que enguany crida a obrir el ulls. “Si n’ets testimoni, pren partit”, diu el promocional que ha compartit el Departament d’Igualtat i Feminismes.

En el que portem d’any 2023 s’han confirmat 14 feminicis a Catalunya que han deixat 7 infants orfes. Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120. Hi pot trucar tothom. Aquesta línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l’any en múltiples idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones en la seva recuperació.

 

 

Una Xarxa Lila de país perquè la prevenció arribi a tot arreu

Una de les novetats principals del Pla nacional de prevenció de les violències masclistes és la incorporació de l’acció comunitària per assegurar una resposta conjunta de la societat davant les violències masclistes. Contempla la creació d’una Xarxa Lila que estarà integrada per comerços, mercats, centres comercials, transports públics, espais i entitats veïnals, centres culturals, ateneus i espais esportius, entre d’altres, que tindran informació sobre com atendre i com adreçar a una dona que pateix violència.

També s’activaran punts liles als grans esdeveniments esportius i culturals i hi haurà un botó en els transports que connectarà directament amb el telèfon 900 900 120.

El Pla compta amb una inversió total de 43 milions d’euros i es concreta en 222 accions que permetran arribar a tots els col·lectius de la societat i generar canvis en tots els espais. També es posa en marxa igualment un conjunt d’actuacions dirigides als homes per trencar amb el masclisme i preveu la creació d’eines per a professionals que treballin en aquest àmbit, un programa formatiu i l’establiment de serveis per acompanyar aquesta transformació.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.