Vandalisme contra l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda
L’incivisme s’està acarnissant contra un element patrimonial, històric i natural, dins del parc natural del Montnegre-Corredor. L’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda porta setmanes patint actes vandàlics per part d’uns desconeguts que es dediquen a pintar-ne les parets amb pintura líquida i esprais. Amics Escoltes del Montnegre, que és la propietària de finca, lamenta que s’estiguin produint aquests atacs quan ells, des del voluntariat, estan dedicant molts esforços a la recuperació de l’ermita. La primera referència històrica que se’n té és de l’any 1079, quan formava part de la parròquia de Santa Maria de Pineda de Mar.
Amics Escoltes del Montnegre va detectar les primeres pintades farà aproximadament un mes. Estaven fetes amb pintura líquida, sobretot a parets i portes d’accés. Els voluntaris de l’associació les van netejar però, al cap d’uns dies, es van repetir i agreujar. Llavors les van fer amb esprais de color i van escampar-les per tot l’entorn de l’ermita.
Els atacs van tenir ressò a les xarxes socials, despertant nombroses mostres d’indignació.
La restauració de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda és el principal projecte que duu a terme l’associació Amics Escoltes del Montnegre, que va adquirir la finca de 0,8 hectàrees de terreny, dins el parc del Montnegre-Corredor. En els últims anys, i des del voluntariat, han dedicat molts esforços a reconstruir l’edificació que estava abandonada des del segle XIX. Només se’n conservava part de la façana, el campanar i les parets principals; a més d’un antic espai annex en ruïnes, anomenat antigament com el Mas de Sant Andreu. Així s’aprecia en la fotografia de la nevada del 2012, i que l’associació mostra al seu portal web.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Pere Badalló, president d’Amics Escoltes del Montnegre:
Conferència sobre l’ermita dins del cicle de conferències de primavera d’Amics del Patrimoni Històric de Calella
Amics Escoltes del Montnegre oferiran una xerrada sobre l’ermita de Sant Andreu, aquest divendres 18 de juny, dins del cicle de conferències de primavera que organitza l’associació Amics del Patrimoni Històric de Calella. Anirà a càrrec d’Aniol Noguera, llicenciat en Ciències Ambientals i en Teologia, que en el camp de la recerca història ha realitzat diverses investigacions sobre cultura popular i història local. Com a membre dels Amics Escoltes del Maresme, s’encarregarà de donar detalls del treball històric, arqueològic i de reconstrucció que s’hi està fent.
La conferència porta per títol “Desenterrem el passat. L’ermita de Sant Andreu, 1.000 anys d’història”, i es farà a l’Auditori de Can Saleta (19h).