Una exposició per introduir-nos en el “fenòmen Llull”
El Museu Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué exposa fins el maig “Raimundus, christianus arabicus: Ramon Llull i l’encontre entre cultures”, estrenada amb motiu del 700 aniversari de la seva mort. Una mostra organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i que aprofundeix en la vida i obra d’un personatge fascinant i, especialment, en la seva visió sobre la complexitat de viure en un entorn, la seva Mallorca natal, amb moltes cultures en contacte.
Albert Soler, comissari de l’exposició que es pot visitar aquests dies a l’equipament calellenc, ha dit que és aquí on radica part de l’interès actual sobre Ramon Llull: la seva visió sobre la xoc entre les cultures cristina -nouvinguda a la illa de Mallorca per la conquesta de Jaume I- i la musulmana.
“És una obra que permet introduir-nos en el fenomen Llull, en una obra polièdrica, el seu pensament i la seva vida; fent atenció a la qüestió de l’encontre entre cultures perquè aquest és també l’àmbit de treball de l’Institut Europeu de la Mediterrània. Per això els plafons estan escrits en diverses llengües: català, castellà, francès o àrab. Aquesta exposició ha viatjat a Algèria, al Marroc, per exemple, a banda de països Europeus i els de parla catalana”, ha explicat Soler.
Albert Soler, que és professor de Literatura Medieval, ha dit que Llull va trencar amb el prototip de l’home medieval per la seva àmplia visió del món. “Era un cas únic i molt especial. Amb una visió molt àmplia de la realitat, de la seva vida, del món espiritual i material”, ha comentat.
L’exposició Ramon Llull i l’encontre de cultures es va inaugurar l’any 2016 amb motiu de l’Any Llull, el del 700 aniversari de la seva mort. Va aconseguir aplegar diversos objectes que permetien fer un retrat fidedigne de la seva trajectòria, alguns dels quals no s’havien pogut veure anteriorment pel gran públic.
El format que s’ha portat a Calella és més reduït i està compost de diversos plafons i elements interactius. Un aspecte interessant per a les visites escolars.
“El visitant està cridat no només a interessar-se pel que veu, sinó també interactuar-hi. És una exposició per a tothom que tingui curiositat per conèixer un personatge que és patrimoni universal. Té materials suficients per a tothom, per exemple també per a les escoles. Com que a més de filòsof era un activista, un literat i un científic, tothom hi pot trobar el que li cridi l’atenció”, ha afegit.
Filòsof, literat, científic i activista. L’exposició sobre Ramon Llull s’estarà al Museu Arxiu Municipal fins el 6 de maig. L’horari és de dimarts a dissabte, a les tardes, de cinc a vuit, i diumenges i festius d’onze del matí a les dues de la tarda. El preu de visita normal és de 2 euros.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Albert Soler, comissari de l’exposició.