Una dècada d’ensenyament oficial d’idiomes a Calella
L’obertura de l’Escola Oficial d’Idiomes de Calella, el setembre del 2013, va ser el punt de partida a la creació del complex educatiu en què s’ha convertit l’equipament de La Fàbrica, que ara també acull les instal·lacions d’El Far. Va començar amb l’oferta de classes d’anglès, alemany i rus per a estudiants de més de 16 anys. Coincidint amb el desè aniversari, la direcció del centre anuncia que ha demanat al Departament d’Ensenyament que certifiqui un quart idioma, el francès. L’efemèride es celebrarà amb un acte institucional i una jornada de portes obertes, el pròxim dijous 21 de setembre.
L’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, i la que era consellera d’Educació, Irene Rigau, van inaugurar les instal·lacions de l’Escola Oficial d’Idiomes de Calella, el setembre del 2013, sota el mandat de l’alcaldessa Montserrat Candini. La premsa va recollir en aquell moment que aquesta oferta formativa obria el camí per a la creació del complex educatiu de La Fàbrica, un gran equipament municipal que anys després passaria a acollir també l’Escola El Far d’educació infantil i primària.
El director de l’EOI de Calella, Quim Menció, ha fet balanç d’aquests 10 anys d’activitat formativa assegurant que s’han superat les expectatives inicials “a tots els nivells”.
Ja esperàvem que aniria bé, però s’han superat les expectatives que teniem. L’escola està funcionant molt bé a tots els nivells (…) Esperem donar continuïtat amb la feina que s’estan fent, però adaptant-nos als nous temps i a les noves tecnologies, que cada vegada ens permetren treballar de manera més competent.
La voluntat de la direcció és ampliar l’oferta formativa en règim oficial incorporant un quart idioma als tres que s’hi estudien, que són l’anglès, l’alemany i el rus. La petició que s’ha traslladat al Departament d’Educació busca donar resposta a la demanda que fan molts professionals que treballen en el camp del turisme.
Ens agradaria incorporar la llengua francesa i esperem que el Departament ens ho autoritzi. Creiem que la petició està justificada perquè la demanda de turisme és important.
Atenent a això, des de l’últim semestre del curs passat, a l’EOI es van realitzar cursos especials – no oficials – de francès, juntament amb la Direcció General de Turisme. La voluntat seria que passessin a l’oferta estructural del centre i que els estudiants puguin obtenir-ne el certificat acreditatiu corresponent.
Les celebracions pel desè aniversari del centre ubicat al complex educatiu de La Fàbrica van arrencar amb una festa amb tot l’alumnat, a finals del curs passat. Ara, i coincidint amb la represa de les classes, es farà l’acte institucional amb presència de les autoritats. Es prepara una ponència sobre la situació actual i els reptes de futur de les escoles oficials d’idiomes. Pel director del centre calellenc, Quim Menció, n’hi ha dos de principals:
Adaptar-se a les necessitats de l’alumnat que tenim, cada cop més variat, tant a nivell d’aprenentatge com d’edat. Ara, aglutinem en una mateixa aula persones que estan molt preparades a nivell digital i d’altres que arriba als 70 anys, i tots conviuen de manera molt natural. És un repte perquè tenen reptes molt diferents, però els hem d’atendre tots.
L’acte institucional pel desè aniversari de l’EOI de Calella tindrà lloc el dijous 21 de setembre al matí i li seguirà una jornada de portes obertes perquè tothom pugui conèixer i visitar les instal·lacions del primer pis del complex educatiu de La Fàbrica. Compten amb una superfície de 840 metres quadrats, que es distribueixen en diferents aules, una sala polivalent i espais per al personal.