Un juny més plujós de l’habitual
Sant Pere està decidit a desmentir la dita que assegura que “al juny, la pluja està lluny”. No només per la tempesta d’ahir, que va deixar registres màxims de gairebé 30 litres per metre quadrat al Maresme, res a veure amb els volums que van caure a les comarques centrals de Catalunya; sinó per les precipitacions que s’esperen pel que queda de mes i les que també es podrien produir durant el juliol i l’agost, que se situarien per sobre de la mitjana maresmenca. Però atenció, perquè creix la possibilitat que s’esdevinguin de forma violenta, ruixats curts però intensos, causant afectacions importants i que ens transporten a les imatges que es van viure el setembre passat a Mataró, amb inundacions importants.
El patac d’aigua que va caure ahir a Catalunya, curt i intens, va causar poques afectacions al Maresme, més enllà de les típiques rieres baixant d’ample o comptades inundacions en baixos. A Calella, la tempesta va provocar una avaria al subministrament elèctric que va deixar 184 clients sense llum fins al vespre.
⚠️? Averia al subministrament elèctric que afecta a 184 clients
? Segons la companyia l’incidència pot durar fins a les 20:45h, un equip d’operaris està a la zona efectuant reparacions#Calella pic.twitter.com/ND265QHQNr
— calellaésmés (@calellaesmes) June 13, 2023
Res a veure amb les destrosses que l’aiguat va provocar a Terrasa, que era tota una piscina, o d’altres poblacions dels Vallesos.
El Servei Meteorològic del Maresme ha informat que l’estació meteorològica d’Hortsavinyà (Tordera) va registrar el màxim de 29 litres per metre quadrat. A Calella, van caure 11 litres per metre quadrat, i a Pineda, 8 litres per metre quadrat. Joaquim Serra n’ha parlat en declaracions a Ràdio Calella TV:
Aquí no hi va haver conseqüències perquè les tempestes no van ser tan importants com en d’altres punts de Catalunya, Aquí no hi va haver molt ocncentrada en el temps, però de curta durada i això va fer que els volums de precipitació recollida no fossin molt importants.
Per avui s’espera que es repeteixin els ruixats, sobretot a la zona sud i centre de la comarca, de menor intensitat que les d’ahir. El cap de setmana canviarà la situació.
Els actes de Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita es podran celebrar amb total normalitat. Això sí, potser caldrà tenir el ventall a mà perquè les temperatures s’enfilaran i molt, assolint màximes pròpies de l’estiu climatològic. Aquí a Calella tranquil·lament s’arribarà als 30 graus.
Ja estem parlant d’una calor pròpia de l’estiu, que tampoc resulta molt rar perquè el solstici es produirà el dia 21, quan el sol està més amunt i té més potència. El cap de setmana es presenta tranquil, hi ha algun model que apunta cap a un diumenge al matí ennuvolat i potser amb alguna gotellada durant les primeres hores del dia. Però no cal patir perquè, en general, el temps acompanyarà.
I de cara a la setmana vinent, podrien tornar les precipitacions, ja en uns registres normals. Les d’ahir i les que vindran ajudaran a fer pujar la mitjana climàtica del mes de juny, que es tancarà per sobre de la mitjana maresmenca. I sembla que la tendència va per llarg.
Tot apunta que acabarem tenint un mes de juny igual o més plujós del que toca. Si fem cas dels modelsclimàtics, sembla que el juliol i l’agost continuaran en la mateixa línia. Parlem de precipitacions, no que les temperatures estiguin per sota la mitjana. Al contrari, sembla que se situaran per sobre. Això vol dir que moltes de les precipitacions es produiran de forma violenta.
Tot apunta que plourà, però no plourà bé, com tothom voldria. Aquestes inclemències meteorològiques són la constatació del canvi climàtic en el qual estem immersos.