Un grup d’infermeres de l’Hospital de Calella viatgen al juny a un poblat de Gàmbia per col·laborar en un ambulatori
El proper mes de juny, un grup de calellencs, entre els quals hi ha quatre infermeres de l’Hospital de Calella i una estudiant de darrer curs de medicina viatjaran a Kuwonku, a Gàmbia.
L’objectiu és col·laborar a l’ambulatori del poblat i ajudar tant a les persones que necessiten assistència mèdica com als qui hi treballen.
Abans d’iniciar el viatge el dia 22 de juny, estan recollint material per fer cures i demanen la col·laboració de tothom. Necessiten medicaments bàsics com paracetamol, ibuprofè, antibiòtics i també gasses i iode per poder fer cures. També es poden fer donatius econòmics perquè ells mateixos comprin el material
Lara Narcís és una de les infermeres que participa en aquest viatge.
No es tracta d’anar a a implementar res allà, però si podem treballar amb la gent que treballa a l’ambulatori i se’ls hi podem ensenyar o reconduir quatre coses perquè ho facin mínimament bé i que facin el que la Roser els hi fa a casa
Kuwonku és un poble d’uns mil set-cents habitants a Gàmbia. La meitat de la població són infants. Està situat al nord-est del país i molt mal comunicat ja que per arribar-hi des de la capital calen unes set hores de cotxe per carretera, creuar el riu Gàmbia amb un transbordador i una hora i mitja més de cotxe per camins sense asfaltar.
La Roser Bitlloc i en Pere Gual hi van anar per primer cop de viatge fa uns anys convidats per un amic. Un cop van arribar al poblat, Pere Gual, que és pagès, es va adonar de les moltes possibilitats que hi havia per fer conreu. Aquella visita, afirmen, els va canviar la vida i van constituir l’Associació per al Desenvolupament agrícola i ramader de Kuwonku i el seu Districte, que ara aspira a convertir-se en ONG.
Tant la Roser Bitlloc com el Pere Gual hi passen llargues temporades al poblat, on han fet arribat tot tipus de material agrícola i ja s’hi conreen cultius bàsics com ceba, tomàquet, arròs i blat de moro.
El primer any que vam estar allà jo vaig fer el calendari del pagès gambià. Vaig haver d’anar fent proves cada mes i mig aproximadament, sembrava de tot i veia com es desenvolupava la planta i si es podia sembrar o no, si valia la pena o no. La terra està molt gastada, molt erosionada, perquè ells no treballen els camps, ells sembren a l’època de pluges és una terra que és bastant sorrenca i quan plou ja poden entrar-hi a sembrar. Perquè tenen tres mesos que són els monsons, la època de pluges, en aquests tres mesos han de sembrar i collir
Per poder col·laborar podeu adreçar-vos a diversos punts de recollida. A Calella podeu anar a la perruqueria Carles Narcís al carrer Matas i Rodés i el bar Wocka’s del carrer Sant Antoni. I tant a Blanes com a Malgrat a la biblioteca.
Podeu escoltar l’entrevista que li hem fet al programa La Ciutat de Ràdio Calella TV a Lara Narcís, Roser Bitlloc i Pere Gual aquí :