Un flamenc fa parada a Calella en la seva ruta migratòria
El flamenc ha voltat per la platja, una imatge que ha despertat la curiositat de molts. Aquest tipus d’aus és comú que es desplacin entre colònies i emigrin del sud de la península fins a la zona de la Camarga, al sud de França, utilitzant el litoral. La parada del flamenc a Calella “no és molt freqüent”, assumeix el biòleg Enric Badosa, però res fora el comú “el problema és que ignorem el medi natural i no som conscients que en tenim al nostre país”.
Imatge insòlita aquest migdia a la Platja Gran. Un flamenc s’hi ha passejat, davant de la mirada curiosa dels que hi eren. Un grup de joves ha enregistrat les imatges de l’au aturant el vol a la sorra. L’individu anava sol i deixa en registre una imatge no gaire freqüent, però que, alhora, no és extraordinària. “No estem veient un alienígena”, sentencia Enric Badosa, biòleg i membre de Naturalistes del Montnegre i la Tordera. Les aus es troben en període d’emigració, una ruta que fan comunament entre el sud de la península Ibèrica fins a la zona de la Maresma de la Camarga, a França. El que no és comú, reconeix el naturalista, és veure un individu sol.
Badosa explica que si el flamenc fa parada és per recarregar energia. En el moment de veure’l el biòleg dona alguns consells bàsics sobre com reaccionar. Passen, sobretot, per “deixar-lo tranquil” i minimitzar-ne els perills. De fet, un dels majors riscos per a aquest tipus d’aus aquàtiques són els gossos.
Aquest any al Delta de la Tordera hi ha hagut un grup d’una vintena de flamencs que hi feien parada quan entrava la primavera. Fa 4 anys, amb el Gloria, es va crear una llengua de sorra que s’ha protegit i, des d’aleshores, s’ha recuperat l’espai amb l’arribada dels flamencs i altres espècies a la comarca.
View this post on Instagram