Un any de l’arribada dels primers refugiats per la invasió a Ucraïna

(Imatge d’arxiu)

El 24 de febrer es va complir un any de l’inici de la invasió a Ucraïna. El president rus, Vladimir Putin, va donar llum verda a un atac a gran escala, amb bombardejos a diverses ciutats ucraïneses, que ha provocat l’èxode més important de la història recent amb fins a 8 milions de persones refugiades, segons les últimes estimacions facilitades per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Perquè no caigui en l’oblit l’impacte que ha tingut, està tenint i segurament tindrà la guerra, aquest dissabte es va celebrar un concert solidari a la Parròquia de Calella amb la participació de músics i cantaires ucraïnesos. La comunitat d’aquí recorda als compatriotes morts i els que continuen defensant el país, llancen el missatge que la guerra continua i no es pot normalitzar, i alhora agraixen l’acollida que han tingut a Catalunya. I a la ciutat en particular, on moltes persones refugiades han optat per establir-se i començar una nova vida. Ara, volen obrir una casa cultural que faciliti l’accés als circuits d’ajuda mútua que es van activar des del primer moment de l’emergència.

Vadym Soloninkin, la cara visible de la comunitat ucraïnesa establerta a Calella que ha impulsat les campanyes de recollida de productes de primera necessitat, explica que busquen local on atendre les persones refugiades que arribin aquí. La intenció és obrir un tipus de casa cultural que sigui el seu punt de referència i de reunió, on hi trobin el suport que necessiten a nivell emocional o, de forma més específica, legal i jurídic.

Per donar assessorament a les persones que van sortir d’Ucraïna com a refugiades, a més de donar-lis suport. Pensem també a nivell psicològic, especialment en el cas nenes i nenes. Ara, tenim aquí a professionals que estan en procés d’homologació del títol, que pel moment estan donant xerrades i ajuden a l’hora de donar consells o algunes pautes per superar aquestes situacions tan difícils.

Des de la casa cultural d’Ucraïna a Calella, la comunitat vol organitzar l’atenció que s’està donat a les persones refugiades de la guerra que han arribat aquí buscant un futur segur per a les seves famílies. Més encara, pensant que l’èxode continua per l’estratègia del terror que exerceix Putin. Soloninkin narra com el rastre de destrucció pels atacs russos s’està estenent per tot el país.

No tothom ha tingut la capacitat per sortir del país i molts han optat per fugir de les grans ciutats i desplaçar-se fins a regions més residencials i que fins ara estaven menys afectades. Però ara Putin també amenaça a bombardejar-les.

Es calcula que hi ha 6,5 milions de desplaçats interns des que va començar la invasió russa a Ucraïna. Segons dades de l’Organització Internacional de les Migracions (OIM), 12 milions de persones estan atrapades en àrees afectades pels combats o no poden sortir per falta de recursos.

A Calella, la campanya de recollida de productes de primera necessitat com llet en pols, galetes i conserves en llauna es continua fent a les portes del supermercat BonPreu. També de primers auxilis, com gasses, iode o aigua oxigenada i alcohol.

Ara també fan crida perquè es donin fàrmacs: paracetamol, ibupofrè o productes pel refredat. Diu Soloninkin que els aniria molt bé la col·laboració dels col·legis professionals per estendre-la arreu.

M’agradaria fer una crida perquè els col·legis de farmacèutics ens ajudin amb medicaments de primera necessitat, que només es poden trobar a les farmàcies i que potser tenen una caducitat pròxima, però allà seran molt útils.

Tots aquests productes d’ajuda humanitària s’envien al territori i només puntualment, en casos excepcionals, es donen als refugiats que s’han establert aquí. No és el cas de les persones que s’allotgen temporalment en almenys dos establiments hotelers, que formen part del programa d’acollida d’emergència de Creu Roja.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.