Un 80% dels joves menors d’edat consumeixen alcohol

En l’últim estudi que es va fer a la nostra zona, lany 2015, es situava en els 13 anys l’edat a la qual els joves començaven a beure alcohol, una dada que es va obtenir a partir d’una enquesta a alumnes de 4t d’ESO. Les dades més recents són de l’Estudes (Encuesta sobre uso de drogas en Enseñanzas Secundarias en España), que situa en els 14 l’edat d’inici a l’alcohol de manera esporàdica i als 15 quan el consum d’alcohol és setmanal. Aquest mateix estudi alerta que 8 de cada 10 joves ha consumit alcohol en l’últim any, dels qual un 30% ha sigut amb borratxera. És per això que els tècnics avisen que hi ha un abús de l’alcohol per part dels joves.

Ho ha explicat Mar Latorre, tècnica de prevenció de drogues i salut dels ajuntaments de Calella, Pineda i Tordera.

És el que més ens preocupa. Parlem d’un percentatge d’un 70%-80%. És la primera substància amb diferència de consum que la resta, però és una substància que està molt normalitzada. A la nostra societat portem ho molt intrínsecament, qualsevol festa o qualsevol trobada familiar ho fem amb alguna ampolla d’alguna cosa i això està portant una mica a aquestes coses. Segons l’última enquesta d’Estudes, ens anem a un 80% de joves que han consumit alcohol en els darrers 12 mesos. Parlem de 8 de cada 10 joves i d’aquests, un 30% és amb borratxera. És a dir, que són dades que són alarmants.

El Senat ha aprovat recentment la llei contra el consum d’alcohol que estableix que es sancionaran als pares dels menors que beguin alcohol. Una mesura que s’inclourà a la futura normativa que en breu s’aprovarà també al Congrés. Latorre, però, considera que altres iniciatives, com augmentar el preu de les begudes alcohòliques, etiquetar les ampolles amb missatges de reducció de danys o realitzar activitats esportives serien més efectives.

A mi no és una mesura que m’agradi gaire, jo crec que hi ha d’altres que podrien fer que serien bastant millor. Algunes apareixen a l’informe que han començat a dissenyar per la futura llei de prevenció de l’alcohol com per exemple seria augmentar el preu, que ens deixin etiquetar les ampolles amb missatges de reducció de danys, amb missatges com els que posem a les capsetes del tabac. Això fa molts anys que es demana i de moment no ha sigut possible. Dedicar més diners al tema de la prevenció, poder treballar més amb els joves aquest tema, buscar més activitats d’oci que estiguin apartades del consum d’alcohol, com activitats esportives o coses així jo crec que serien més efectives.

L’anomenat “botellon” és un altre dels aspectes que la futura normativa pretén evitar. La tècnica ha explicat que a Calella està prohibit i que ja es controla, però que els adolescents continuen reunint-se al voltant d’una ampolla. Segons Latorre, les begudes destil·lades són les preferides pels joves.

A Calella, per exemple, hi ha l’ordenança de civisme que ja ho recull que no és possible fer això, per tant, en principi es controla bastant. Però sí que és veritat que els joves tendeixen a reunir-se al voltant d’una ampolla. La idea, més que trobar-se per beure, és beure per trobar-se, però és cert que és una cosa que impacta, que a nivell comunitari no està ben vist i genera alarma.

De cara als pares, Latorre els aconsella tractar el tema de l’alcohol amb els seus fills, parlar dels riscos que estan associats al consum i pactar horaris com a mesures per prevenir l’abús d’aquestes substàncies.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Mar Latorre, tècnica de prevenció de drogues i salut dels ajuntaments de Calella, Pineda i Tordera.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.