Un 74% de les ocupacions a Catalunya es produeixen a la província de Barcelona
Més competències per actuar davant les ocupacions. Aquesta és la petició que ha sorgit després del primer Congrés d’Ocupació Il·legal, organitzat pel Col·legi d’Advocats de Mataró, el col·legi de l’Advocacia de Barcelona i l’Advocacia de Màlaga celebrat a la capital malaguenya. Els tres col·legis han fet front comú per demanar noves mesures, més corresponsabilitat i més recursos de cara a lluitar contra la proliferació d’aquest fet delictiu. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma on més ocupacions il·legals d’habitatges es produeixen a l’any, i un 74% d’aquestes es perpetren a la província de Barcelona.
L’advocada del bufet calellenc Tarinas, Laura Rubio, i una de les assistents al congrés malagueny, ha alertat que les dades any rere any són més preocupants. Ha apuntat que Catalunya concentra el 42% del total d’ocupacions a l’Estat, i d’aquests casos, un 74% es produeixen a la província de Barcelona.
Si mirem les dades publicades per Interior des del 2018 fins ara, s’han incrementat en un 40% les ocupacions. Catalunya és la Comunitat Autònom més perjudicada. De la totalitat d’ocupacions a l’Estat, un 42% es produeixen aquí.
Un fet que l’advocacia atribueix a la proliferació en els darrers anys de màfies especialitzades en ocupacions il·legals.
Catalunya és una terra on s’acull a moltes persones nouvingudes. Aquest fet incrementa els grups criminals organitzats i màfies que hi ha darrere aquestes ocupacions i que s’aprofiten d’aquestes persones sense recursos.
Una de les solucions sorgides en el congrés per fer front aquesta problemàtica passar per ampliar la capacitat d’actuació de tots els cossos de seguretat davant les ocupacions il·legals. Exigeixen que puguin actuar amb major rapidesa quan es produeixin delictes flagrants d’ocupació i hi hagi proves diverses que ho testifiquin. També l’enduriment de les lleis per penalitzar l’activitat i clarificar els delictes.
Una solució que sigui realista, que tingui en compte com està la situació actual. Sobretot que sigui eficaç i no quedi en paper mullat. A tall d’exemple, l’any 2018 es va crear un procediment desnonament exprés, que amb el temps hem vist que no és exprés. S’acaba resolent com un procediment normal. Necessitem una solució immediata pel propietari i proteccionista pels seus drets.
Durant dos dies, la seu de l’Advocació de Màlaga va acollir un total de vuit taules rodones sobre l’ocupació delinqüencial, on van participar representants polítics, magistrats, lletrats, membres dels Ajuntaments i forces de seguretat de l’Estat, que van posar sobre la taula la problemàtica actual, així com propostes de possibles i futures solucions.
Recupera l’entrevista al programa La Ciutat: