Trencar el tabú del suïcidi
Punt de partida al desplegament del Pla local de prevenció de conductes autolesives que s’ha presentat públicament a l’Auditori Josep-Maria Terricabras per part de l’Ajuntament de Calella i amb la col·laboració dels professionals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. S’estableixen les prioritats, els objectius i accions concretes per a la prevenció, l’abordatge i l’ajuda tant en casos d’ideació suïcida com aquells en què finalment s’ha produït la pèrdua. Segons la regidora de Salut i Política social, Eva Cuadros, la formació dels professionals de la xarxa d’atenció serà un dels aspectes més importants que es recollirà en el protocol que ara s’ha de començar a elaborar. Ho ha dit en una entrevista al magazina a l’FM i +.
Reduir la incidència, prevalença i l’impacte de la conducta suïcida és l’objectiu del Pla local de prevenció de conductes autolesives que ha posat en marxa l’Ajuntament de Calella, amb l’objectiu que en el termini de dos anys s’hagin dut a terme les 33 accions que s’hi recullen. El punt de partida serà l’elaboració d’un protocol comú per a tots els professionals involucrats, des de sanitaris, farmacèutics, educadors, treballadors socials o policies. Ho ha explicat la regidora de Salut i Política socials, Eva Cuadros, al magazine a l’FM i +.
L’Ajuntament de Calella vol, i ho tenim molt clar, donar ajuda directa. Establirem un protocol perquè tothom sàpiga com ha d’actuar, i això implica formació.
El Pla local de prevenció de conductes autolesives aprovat per l’Ajuntament de Calella – disponible en línia [aquí] – contempla tres nivells d’intervenció en funció a la població a qui es dirigeixen les accions plantejades. Amb caràcter universal, per exemple, impulsar una campanya de recollida de medicaments que poden ser letals si se’n fa una sobreingesta amb la col·laboració de les farmàcies o fer un estudi dels punts negres sobre la via del tren, elaborar i donar a conèixer el catàleg de recursos locals i obrir l’Espai Escolta Jove d’atenció al col·lectiu, on puguin compartir allò que els angoixa i ajudar-los a relativitzar els seus temors i problemes, evitant possibles pensaments suïcidis.
Està més que estudiat que els joves, i també la gent gran que pateix la solitud, que són els col·lectius amb més tendència suïcida. I els ajudarem mitjançant la creació de l’Espai Escolta Jove que sigui el seu punt de referència.
“No quedarà en paper mullat”, ha assegurat la regidora Cuadros, qui ha demanat acabar amb els tabús i els estigmes a l’entorn dels suïcidis i donar-hi visibilitat i parlar-ne obertament, també dels dels mitjans de comunicació.
A continuació, podeu recuperar íntegrament l’entrevista a la regidora de Salut i Política social de l’Ajuntament de Calella: