Traslladat un infant a l’Hospital de Mataró després d’ofegar-se a la platja d’Arenys
Nou dia tràgic a les platges maresmenques. Un menor de cinc anys va ser traslladat ahir en estat greu a l’Hospital de Mataró després d’ofegar-se a la platja del Cavaió, a Arenys de Mar. Per sort, els sanitaris van poder estabilitzar a l’infant i ahir la tarda ja es trobava fora de perill. Dimarts va morir ofegat un altre banyista de 29 anys a la platja del Morer, a Sant Pol de Mar. En aquest cas, els serveis d’emergències no van poder fer res per salvar-li la vida.
Segons informa Ràdio Arenys, en el moment del succés – ahir al matí – onejava a la platja del Cavaió la bandera verda, tot i que posteriorment el servei de socorrime la va canviar a groga per l’onatge.
Aquest estiu s’està fent una especial crida a la precaució després que 21 persones hagin mort a les platges catalanes en el període estival. En el bany, cal tenir presents sempre les nostres condicions i limitacions físiques i evitar un sobreesforç que dificulti la sortida de l’aigua i ens posi en risc.
Què cal fer en cas d’ofegament?
Davant d’un cas d’ofegament, cal seguir els tres passos recomanats per a qualsevol situació d’emergència:
Protegir la víctima. La prioritat és treure la persona de l’aigua:
- Si està conscient, cal estirar-la amb la mà, amb l’ajuda d’una corda, un pal, una branca o una corda, o llançant-li un objecte que floti, com una armilla salvavides o un flotador.
- Si està inconscient, cal nedar fins on es troba i mantenir les vies aèries (nas i boca) fora de l’aigua mentre se l’arrossega. Convé evitar les heroïcitats en situacions arriscades, ja que és probable que no es pugui ajudar la víctima i que la persona que intenta rescatar-la es posi en perill.
Cal avisar al servei de vigilància i salvament de la zona, si n’hi ha. En cas contrari, es pot trucar els serveis d’emergències (112).
Socórrer la víctima. Cal evitar moure-la de manera brusca perquè es pot haver lesionat la columna vertebral. El fet que s’hagi donat un cop al cap amb el fons de la piscina o que no tingui sensibilitat ni mobilitat a les extremitats en són signes d’alerta. D’altra banda, se n’ha de valorar la respiració:
- Si està inconscient i respira, cal col·locar-la en posició lateral de seguretat.
- Si no respira, convé iniciar ràpidament les maniobres de reanimació cardiopulmonar.