Totes les residències arriben en verd a la segona onada de la Covid
Les quatre residències geriàtriques Calella arriben amb el semàfor de color verd a les portes del que ja és la segona onada de la pandèmia del coronavirus. Aquest color indica que no tenen cap cas actiu de Covid-19 i que per tant estan fora de perill. Aquesta qualificació també permet a les residències rebre visites seguint uns estrictes protocols. Segons el darrer informe del pla sectorial català de gestió pel coronavirus en l’àmbit residencial, el règim de visites ja no depèn del risc de rebrot que hi hagi a la zona. És a dir, que si el centre té pocs casos o no en té cap, pot obrir les portes als familiars encara que el municipi tingui un alt risc de rebrot. A Calella les quatre residències poden rebre actualment visites però sota uns estrictes protocols.
Des del principi de la pandèmia, quan es va comprovar que la Covid feia estralls entre la gent gran, les residències es van convertir en búnquers. L’objectiu era evitar que els residents s’infectessin i, vistes les conseqüències la mesura arribava tard. Ara, mig any més tard i davant la segona onada, les residències ja han pres la lliçó i han establert uns estrictes protocols. Totes les visites han de tenir cita prèvia autoritzada pel centre, que estableix franges horàries per evitar aglomeracions. Les visites es fan en una àrea restringida i neta on s’ha d’aplicar tot el protocol de desinfecció vigent en cada cas. Salut també recomana que les àrees disposin de separacions físiques, com mampares, i accessos diferenciats. És el cas de la residència Lantus, que seguint tots els protocols marcats pel Departament, ha habilitat un espai a l’entrada perquè els familiars no accedeixen directament a les instal·lacions. Les visites duren 30 minuts i estan separats per una mampara. Un protocol similar és el que segueix la residència La Maresma, que també es troba en verd i segons expliquen des del centre “estan molt forts”. Permeten visites però sota unes estrictes condicions, i és que tota precaució és poca amb vista al que pot venir.
Similar és el cas de la residència Mar i Sol, després d’haver-hi passat una primera onada molt dura amb residents positius – alguns asimptomàtics – i defuncions, ara per fi poden respirar alleugerits i celebren amb tota la prudència estar en verd. Ara, permeten visites però segueixen un estricte protocol que pugui garantir les màximes mesures de seguretat perquè la Covid-19 no torni a entrar a les seves instal·lacions. A la residència Fàtima també comparteixen el mateix objectiu, evitar que es coli la Covid. Deixen rebre visites però sota les mateixes normes. Ara també estan amatents a les noves restriccions que es puguin marcar des de Salut.
Constituït el Consell Municipal de la Gent Gran
Det fet, les quatre residències participen en el Consell Municipal de la Gent Gran que s’ha constituït aquesta setmana de manera telemàtica. Aquest òrgan pretén fomentar la participació del col·lectiu en la vida política, social i cultural de la ciutat. El regidor de Política Social i Salut, Ramon Llamazares, s’ha mostrat optimisme davant d’aquest nou consell i ha explicat que el seu principal objectiu, ara, és fer més visible el col·lectiu.
Volem fer més visible aquest col·lectiu i fer-lo protagonista en la vida social i cultural de la ciutat. Volem fomentar la participació de la gent gran i que prenguin partit en les decisions que es prenen per Calella. També volem conèixer les seves inquietuds.
I davant la segona onada de la Covid-19, Llamazares ha admès que el col·lectiu de la gent gran està preocupat però ha dit que ha prevalgut més les ganes de fer coses, que la por.
Tothom té aquesta inquietud i preocupació davant la covid-19 i més veient que el col·lectiu de la gent gran és un dels més vulnerables. Però podia més les ganes de fer coses i per això hem engegat ara el Consell de la Gent Gran.
El Consell Municipal de la Gent Gran està constituït per representants d’entitats i partits de Calella, i es reunirà de manera quadrimestral, i de moment, de manera telemàtica.