Tot em fa mal i estic cansat: pateixo fibromiàlgia?
Gairebé tothom ha sentit parlar de la fibromiàlgia o coneix algú que la pateix. Una malaltia molt diferent de qualsevol altre perquè planteja diverses controvèrsies entre els professionals, fins al punt que es posa en dubte la seva existència com a una entitat patològica. Els seus símptomes són poc concrets i es poden confondre amb altres malalties. De fet no hi ha cap alteració característica en les anàlisis, ni en proves d’imatge (Rx, TAC i RNM estàndard) que pugui justificar els símptomes. Ara bé, no totes les persones amb els símptomes similars als de la fibromiàlgia la pateixen.
La fibromiàlgia és un trastorn caracteritzat pel dolor musculoesquelètic, generalment acompanyat per fatiga i problemes de son, memòria i estat d’ànim. És una malaltia que afecta el 2,5% de la població general, amb un clar predomini femení. Apareix en totes les societats i tendeix a presentar-se amb més freqüència entre la població de 40 a 50 anys. La causa, fins ara, no es coneix, però les investigacions orienten a la possibilitat d’alteracions en els símptomes clínics amb problemes de regulació del dolor. Maribel Justo, coordinadora del centre de salut mental de Calella, ha explicat al programa La ciutat que és una malaltia molt incompresa i amb diferents símptomes.
En les darreres dècades ha agafat protagonisme i encara la causa és desconeguda. Les persones tenen problemes de regulació del dolor, tenen cansament o no, tenen depressió i ansietat, problemes d’atenció, concentració… es parla de què pot haver-hi un component psicològic, immunitari i infecciós. Segurament no hi ha una causa única sinó que és un conjunt de causes.
Amb tot, la doctora Justo, també ha fet una crida a discernir entre la fibromiàlgia i sentir-se cansat constantment i amb dolors. No totes les persones que tenen símptomes semblants als de la malaltia la pateixen. Si no que són persones que somatitzen els problemes psicològics. De fet per a Justo aquests problemes físics – mal de cap, cansament, problemes digestius – són la resposta del nostre organisme davant l’estrès que patim.
La somatització és una resposta humana i normal – amb cefalees, problemes digestius – a l’estrès que patim. Tothom algun cop ho ha sentit aquests problemes físics. Ara bé, es converteix en un trastorn aquests problemes no ens deixen fer la nostra rutina.
Un trastorn que segons els especialistes no es curen amb analgèsics sinó que amb tractament psicològic. Per a Justo és de vital importància veure quin és el conflicte emocional de la persona per a resoldre el trastorn.