Demà surt l’Home dels Nassos: quin és l’origen d’aquesta tradició?

Cada 31 de desembre, Calella rep la visita d’un personatge estrambòtic, estrany d’aparença, amb un nas molt prominent, que només es deixa veure un cop l’any. Així se’ls explica a la mainada, que acostuma a seguir la seva cercavila mentre recullen caramels. Antigament, també es repartien nassos de plàstic. És una de les activitats tradicionals de les festes nadalenques a Calella, que és de les poques poblacions catalanes on mantenen la tradició, que ara es conserva gràcies a la Colla de Geganters i Grallers de Calella i el grup de Pioners i Caravel·les de l’Agrupament Escolta Montengre.

La cercavila de l’Home dels Nassos sortirà demà dissabte 31 de desembre, a les sis de la tarda, des de la Riera Capaspre i creurarà tot el carrer Església. L’acompanyaran alguns capgrossos de la Colla de Geganters i Grallers de Calella.

Consulta aquí la programació cultural del desembre i principis de gener del 2023 a Calella.

Quin és l’origen de l’Home dels Nassos?

Segons el folklorista català Joan Amades, l’Home dels Nassos és una evolució del déu Janus, de les dues cares. Era un personatge mític que simbolitzava l’any i que sovint era representat per l’arbre dels nassos, una espècie estranya on hi habitava l’esperit de la vegetació.

L’Home dels nassos segons un almanac del segle XIX

L’Home dels nassos segons un almanac del segle XIX

Amades afegia que al Pirineu Oriental es deia que l’Home dels Nassos vivia dins la soca d’un arbre i que el darrer dia de l’any sortia vestit amb fulles de quatre colors diferents, llest per emprendre el camí des d’Occitània fins a Catalunya. Aquesta tradició oral, present en el imaginari des de temps ben remots, s’ha convertit en una figura de cartró-pedra amb forma de capgròs i un nas prominent que aquell dia és passejat en cercavila repartint nassos o caramels als petits que surten a buscar-lo.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.