Torres (Política d’Habitatge): “Volem humanitzar el carrer Jovara”
Tira endavant el propòsit del Govern Municipal de recuperar el carrer Jovara per mitjà de la creació d’habitatges accessibles de lloguer social per a la gent gran i els joves. L’informe encarregat a la Diputació de Barcelona ha identificat un total de 253 baixos i 9 pensions abandonades que podrien adoptar usos residencials. A més d’aquesta diagnosi, ara l’executiu de Candini també coneix quins són els instruments tècnics i legals que ha de desenvolupar per materialitzar aquest projecte que aborda dues problemàtiques complementàries: l’habitacional i la degradació urbanística del carrer llarg.
Pel Govern Municipal, la dinamització del carrer Jovara passa per la seva humanització. Per omplir-lo de vida canviant persianes grises abaixades per habitatges de lloguer social per a les persones grans i joves. El tinent d’Alcaldia de Política d’Habitatge i portaveu de l’executiu, Josep Torres, diu que això cridarà a la instal·lació de noves botigues i empreses de serveis.
Com a Govern, creiem que la dinamització del carrer Jovara ha d’anar per aquí. Si obres possibilitats d’habitatge i hi va gent a viure, potser també hi apareix una fleca o una botiga nova.
L’informe de la Diputació de Barcelona ha radiografiat el carrer Jovara i la conclusió que n’ha extret és que hi ha 253 baixos que tenen potencial per transformar-se en habitatges. En la diagnosi, també s’hi incorporen un total de 9 pensions sense activitat.
Per tal de garantir-ne l’habitabilitat, s’han identificat locals que estiguin a peu de carrer i siguin plenament accessibles, i que tinguin bona ventilació.
Hi ha plantes baixes que airegen només per davant i d’altres on també es pot ventilar per darrera. Aquestes són les qüestions tècniques que han estat mirant els arquitectes per dissenyar fins a tres mòduls constructius: d’1 a 3 habitacions, amb diferents fórmules.
La feina passa ara per donar cobertura tècnica i legal al pla de reconversió dels locals buits per mitjà d’una modificació puntual de la normativa urbanística municipal que permeti el canvi d’ús a residencials. És un procés que impulsarà l’Ajuntament de Calella.
Tocarà fer una modificació puntual del POUM. L’haurem de preparar i presentar a Urbanisme. L’informe apunta diverses vies que ara ens tocarà consultar per tenir una visió complerta de les potencialitat del Pla. I això és el que volem fer a partir de setembre.
Un cop s’hagi concretat, i es tingui el vistiplau d’Urbanisme, es presentarà el pla a la resta de partits amb representació municipal.
La idea és que l’Ajuntament de Calella pugui adreçar-se als propietaris dels locals i les pensions que s’han identificat per oferir-los incentius fiscals i ajuts directes perquè en facin la transformació. Al final, la decisió serà seva.
Donarem tota la informació als propietaris, sabran quines són les possibilitats, quins són els seus compromisos i els de l’Ajuntament (…) L’Ajuntament no pot comprar i transformar els locals, el que li toca fer és posar les eines perquè hi hagi aquesta transformació.
Torres ha dit que el Govern treballa amb la idea que en el pressupost de l’any vinent ja es puguin incloure mesures fiscals per afavorir la conversió dels locals en habitatges. I apunta que serà un model que es podria exportar a d’altres carrers.
Serà un model que podrem exportar a qualsevol carrer de Calella. Ens podem trobar en un tram on hi hagin moltes persianes abaixades i on podem aplicar també aquest pla.
El projecte de Jovara vol abordar dues problemàtiques complementàries: les dificultats d’accés a l’habitatge en determinats col·lectius i la degradació urbanística del carrer llarg.