Teatre, terror i misèria, a benefici dels refugiats sirians

Demà dijous i el divendres, dins els actes de Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita, l’Escola de Teatre La Fàbrica munta un espectacle en favor de Calella pels Refugiats. Interpreten «Terror i misèria en el primer franquisme», amb text de José Sanchis Sinisterra, que també és autor de la cèlebre «Ai Carmela».

13316968_10210051990363410_7101524656606795167_oL’obra està plantejada com un recorregut per diferents espais de la Fàbrica Llobet-Guri, un edifici amb d’història i que dóna joc a l’argument de l’espectacle. La idea bàsica és fer un clam perquè mai més ningú hagi de deixar casa seva fugint de l’horror de la guerra i que mai més ningú trobi cap porta tancada ni cap gest de rebuig.

L’objectiu de tot plegat, tal com diu un text d’Imma Zapata i un poema de Jordi Cienfuegos que clou l’espectacle, és explicar que ara, aquí, la guerra dorm. Però a l’altra banda d’aquest mar nostre, la guerra està ben desperta i va empenyent milers d’éssers humans en una fugida desesperada i suïcida.

Txell Botey, de l’Escola de Teatre La Fàbrica, ha explicat que l’obra són vuit escenes aïllades i reflecteixen petites històries de postguerra amb diversos registres teatrals, com el sainet, el costumbrisme, realisme màgic, l’absurd… i tot per retratar un món dur amb ironia i amb cruesa: “Algunes que ens faran riure molt de tan absurdes com són, i altres ens tocaran l’ànima, com l’escena d’unes presoneres que parlen de la seva experiència a la presó. I parlen de coses molt diferents com els talps, aquests homes que s’amagaven durant anys dins casa seva mateix en un cau o un racó petit. Són històries molt dures que ens fan pensar i reflexionar sobre què significa la manca de drets i de llibertats“.

Txell Botey ha explicat que l’obra és molt emocionant i emocional, i que tot i parlar d’uns setanta anys enrere, és un text que, per desgràcia, no ha perdut actualitat. “S’estan vivint tants moments d’intolerància, de manca de drets, de matar gent ves a saber perquè… S’està vivint això constantment a tants llocs del món que val la pena revisar-ho perquè aquestes coses no puguin tornar a passar i perquè no tan lluny d’aquí està passant això, i per això vam voler que això anés pels refugiats de Síria. Ens va semblar que, de sobte, l’espectacle agafava tot el sentit que podia agafar“.

Tots els diners que es recaptin amb les entrades -i allò que s’hi vulgui afegir- aniran destinats a l’associació CalellaxRefugiats. Els seus integrants acompanyaran a la gent pel recorregut, vigilaran que res entorpeixi el bon desenvolupament de les escenes, i tindran una guardiola i una càmera per qui vulgui fer-se fotografies amb les mans lligades amb brides i penjar-les a la xarxa amb el hastag #lliguemUE.

Ho ha comentat el vicepresident de CalellaxRefugiats, Ernest Vila: “Per totes les obres de teatre que faran aquí dins la Fàbrica Llobet-Guri es cobraran 5€ que aniran a benefici de Calella pels Refugiats. Ens han demanat també que nosaltres anem a buscar les entrades que sobrin -que esperem que no en sobri cap- i que ens encarreguem de vendre-les a la taquilla“.

Les sessions seran tant dijous com divendres a les 8 i a les 10 del vespre. Es fa un sol passi, ja que hi ha actors que intervenen a més d’una escena.

Les entrades es poden comprar al Museu Arxiu de Calella i també a la taquilla abans de començar l’espectacle.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.