Tancar les dutxes de la platja va estalviar 4,5 milions de litres d’aigua

El nivell 1 d’emergència per sequera prohibeix obrir l’aixeta a les platges. L’estiu passat, va ser una decisió discrecional de cadascun dels ajuntaments de les poblacions costaneres catalanes, que no va estar exempte de polèmica per les implicacions que podria tenir a nivell turístic. A Calella, els 25 punts d’aigua – dutxes i rentapeus – es van tancar a finals de juny i es van reobrir puntualment coincidint amb un episodi de meduses al litoral. La xifra l’ha donat l’alcalde Marc Buch, que ha enviat un missatge al conjunt de veïnes i veïns perquè segueixin mantenint una actitud responsable i adoptin nous hàbits pensant en el futur. “Hem de remat tots en la mateixa direcció”, ha insistit l’alcalde en declaracions a RCT, demanant també a la Generalitat de Catalunya que parli amb els ajuntaments i sigui conscient de les seves capacitats i recursos a l’hora de fixar les restriccions.

El tancament de les dutxes de platja, l’estiu passat, va reduir de forma important el consum d’aigua a Calella. Una mesura que no va estar exempta de polèmica per les implicacions que tindria a nivell turístic, el sector en va recelar, però que l’alcalde Marc Buch considera que va ser l’encertada. No en va, ara serà d’obligat compliment a les poblacions costaneres de l’àrea metropolitana de Barcelona i comarques de Girona. És una de les noves restriccions imposades en l’actual situació d’emergència per sequera.

Una acció que ens va portar a estalviar 4,5 milions de litres d’aigua, el temps ha demostrat que va ser una decisió encertada. Com ajuntament, ens posem a disposició de la Generalitat de Catalunya i de la ciutadania, però també li demanem que quan apliqui les restriccions tingui en compte les capacitats i els recursos dels municipis i evitem anar a fets consumats.

L’alcalde reitera el compromís de Calella amb la lluita contra l’emergència climàtica i cita el projecte de construcció d’un dipòsit d’aigües pluvials al Parc Dalmau com un dels més ambiciosos del paquet d’actuacions que es finançaran amb els Next Generation. Amb tot, Marc Buch demana a l’administració catalana que acompanyi el municipalisme a adaptar-se al nou context i entrar en el procés de transició ecològica que els prepari per a episodis futurs. En aquest sentit, lamenta que des de fa cinc mesos s’està a l’espera que es resolgui la línia d’ajuts per fer inversions de millora a la xarxa d’abastament d’aigua. Aquí, el rendiment se situa per sobre del 80% – un dels més alts que hi ha a la zona, recalca Buch –, tot i reconèixer que poden produir-se fuites puntuals.

En declaracions a RCT, també s’ha referit a la preocupació que ha expressat el sector turístic davant les noves restriccions. Diu que la comparteix i que, per això, seria bo que la Generalitat els informés directament.

Intentarem ajudar-los en tot el que es pugui. Hem demanat a la Generalitat que vingui a explicar als hotelers quines són les línies d’ajuts que tenen per fer millores de rendiment a les piscines, bàsicament per instal·lar sistemes d’aigua salada. Tots els recursos possibles els posarem a la seva disposició, i no només al sector hoteler, sinó a tots els sectors econòmics.

I llança un missatge al conjunt de la ciutadania perquè mantingui el nivell de conscienciació i responsabilitat que ha demostrat, i que permeten que Calella estigui per sota dels consums màxims permesos. També que adopti nous hàbits davant la possibilitat que la sequera persisteixi.

 

És un problema comunitari, més enllà de la situació personal o la ideologia de cadascú, aquí hem de remar tots en la mateixa direcció per intentar estalviar la màxima aigua possible perquè no sabem quan tornarà a ploure i les conseqüències poden ser molt greus. Demano fer màxim cas a les restriccions però amb un plus afegit, aportar-hi un granet de sorra més, per estalviar aquella mica més d’aigua que en condicions normals no faríem.

L’Ajuntament està difonent consells que permeten reduir els consums d’aigua a nivell domèstic, com no deixar córrer l’aigua d’aixeta i assegurar-se de tancar-la bé; o aprofitar la que surt freda de la dutxa per regar.

A nivell municipal, s’endureixen les restriccions per al reg i la neteja de carrers. Des de Calella s’ha reclamat a la Generalitat que permeti l’aprofitament de l’aigua tractada a la depuradora de l’Alt Maresme, ubicada a Tordera; com ja s’està provant a Mataró.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.