Sorprèn aquest Nadal amb el menú que et proposa Dolors Escamilla
Vols fugir de l’escudella i els típics canelons pel dinar o sopar que faràs a casa per Nadal o Sant Esteve. O potser per celebrar l’Any Nou? La cuinera Dolors Escamilla, d’El Drac de l’Hotel Sant Jordi, et proposa que sorprenguis als teus comensals amb un menú senzill i fàcil de preparar. Està basat en un entrant, un plat principal a escollir carn o peix, i postres. T’animes? Aquí et deixem les receptes.
El menú de Nadal que et proposa Dolors Escamilla comença amb un tàrtar de salmó.
Ingredients per 4 persones:
? 400 gr de llom de salmó congelat sense pell ni espines
? 2 escalunyes
? 1/2 manat de cibulet
? 1 cullerada de postres de xili fresc
? 1 poma pelada tallada a daus de mig centímetre
? 1 cullerada sopera de salsa de soja
? 2 cullerades soperes d’oli d’oliva extra verge
? El suc de mitja llima
? Formatge cremós amb oli d’oliva i anet barrejat
? Sal i pebre al gust (tenir mesura amb la sal, la soja és salada)
Elaboració:
? Tallar l’escalunya ben petita
? Picar el cibulet ben petit
? Tallar finament el xili sense les llavors
? Barrejar l’escalunya amb la salsa de soja, l’oli, el suc de llima i reservar
? Tallar el salmó a daus d’un cm aproximadament i afegir-hi la barreja anterior i salpebrar al gust
Presentació:
? Servir el salmó amb torrades de pasta brisa rectangular, uns puntets de formatge cremós i cubs de poma amanits amb oli d’oliva i la ratlladura de mitja llima
Com a plat principal, hi ha dues opcions a escollir. Si la teva preferència és el peix, la proposta és un bacallà confitat amb crema de patates.
Ingredients per 4 persones:
? 4 talls de morro de bacallà dessalat
? Oli d’oliva
? 1 branca de romaní
? 4 dents d’all sense pelar aixafats
? Xips de carxofa
? ½ kg de patates Canabec, o patata agra
? 100 gr de mantega
? Sal i pebre al gust
Elaboració:
? Confitar el bacallà en oli d’oliva verge extra amb el romaní i els alls a uns 70 graus durant 10 minuts
? Posem a coure les patates amb pell i quan arrenqui el bull mantenir durant 30 minuts o fins que estiguin tendres
? Passar les patates pelades per la batedora amb la mantega, sal, pebre i una mica d’aigua fins que emulsioni bé
? Pelar les carxofes per la meitat i treure el borrissol
? Tallar-les molt fines i fregir amb oli ben calent perquè quedin cruixents. Posar-les a escórrer
Presentació:
? Posar una base de crema de patates, un tall de bacallà i les xips de carxofa
Però si prefereixen un plat principal de carn, la cuinera d’El Drac et proposa fer un picantó farcit.
Ingredients per 4 persones:
? 2 pollastres picantons nets
? 150 gr de fetge de pollastre
? 150 de foie mid cuit
? 150 de carn picada de porc
? 1 poma pelada i tallada a daus
? 2 llesques de pa sec sucades en llet
? 1 tòfona en conserva
? 1 got de conyac
? 1 ou
? 100 gr de llard
? 1 got de caldo
? Pebre, sal i oli d’oliva
Elaboració:
? Netejar i trossejar el fetge i daurar en una cassola amb la carn picada. Reservar escorregut d’oli
? Afegir-hi el foie, la poma, el pa escorregut, la tòfona tallada a trossets, el conyac i l’ou.
? Pastar fins aconseguir una barreja homogènia i afegir sal i pebre (millor fer el farcit 1 dia abans)
? Farcir els picantons, lligar les potes, salpebrar i untar amb el llard.
? Posar els picantons en una safata de forn dins el forn preescalfat a 160º uns 20 minuts amb el caldo. Passats els 20 minuts donar-los la volta per daurar la pell, banyant-lo amb el seu suc.
Presentació:
? Servir el farcit amb torrades i acompanyar els picantons a mitjos amb patates al forn, verdures saltades amb soja, puré de carbassa o moniato.
Arrodoneix el menú amb un postre típic de les festes, el tronc de Nadal.
Ingredients per pa de pessic:
? 6 clares d’ou
? 185 gr de sucre
? 6 rovells
? 55 gr de cacau en pols
Elaboració:
? Muntar les clares a punt de neu i afegir el sucre lentament
? Incorporar els rovells i el cacau amb moviments evolvents i coure en la safata a 220º 4 minuts sobre paper de forn.
Ingredients per mousse de xocolata:
? 125 gr de cobertura de xocolata
? 80 gr de nata líquida
? 3 rovells d’ou
? 250 gr de nata semi muntada
Elaboració:
? Fondre la cobertura al bany maria o al microones i afegir la nata líquida una mica calenta, els rovells i la nata semi muntada.
Ingredients per la geleé de cacau:
? 140 gr d’aigua
? 180 gr de sucre
? 60 gr de cacau
? 120 de nata líquida
? 4 fulles de gelatina
Elaboració:
? Escalfar l’aigua amb el sucre i la nata, afegir el cacau y bullir
? Posar en remull les fulles de gelatina, un cop hidratades eixugar-les i posar-les amb el líquid, passar per colador i deixar refredar.
Presentació:
? Retallar la planxa en rectangle i cobrir amb la mousse, enrotllar, congelar i banyar amb la geleé.