“Solidaritat mundial, responsabilitat compartida”, el lema del dia mundial de la SIDA
Aquest 1 de desembre el far de Calella es tornarà a il·luminar de vermell en commemoració del Dia Mundial de la Sida, que enguany llança un missatge de solidaritat mundial i responsabilitats compartides per fer front a la pandèmia del VIH. Els experts i investigadors adverteixen que malgrat que cada any el nombre de casos detectats va a la baixa, encara hi ha moltes persones que no estan rebent cap mena de tractament. Un fet que posa en perill l’objectiu d’erradicar la malaltia l’any 2030. En una entrevista al programa La Ciutat el doctor Josep Maria Llibre, de la unitat VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ha alertat que la Covid ha paralitzat els tractaments i els programes de salut pública per a la detecció i prevenció del VIH.
Malgrat que cada any es detecten menys casos de VIH a Espanya, pel Dr. Llibre les xifres segueixen sent molt altes. Diu que en un país com Espanya, on hi ha un tractament gratuït i es fan proves de detecció, els casos anuals detectats haurien de ser molt inferiors.
Cada any diagnostiquem menys casos. L’any passat al conjunt del territori espanyol vam diagnosticar uns 3.400. Això per nosaltres és molt, perquè tenint un tractament i si tothom ho conegués podríem erradicar la malaltia. Podria ser 0 idealment. Per nosaltres és una xifra massa alta donat en el país en el qual estem, amb una sanitat pública de luxe i un tractament gratuït.
El Dr. Josep Maria Llibre també ha reconegut que la pandèmia de la Covid ha paralitzat la investigació pel VIH. Un any en què la pandèmia del coronavirus també ha afectat la detecció de casos nous i els programes de Salut Públic per a la prevenció. Segons l’últim informe del Centre Nacional d’Epidemiologia de l’Institut Carlos III, un 13% de les persones infectades no saben que ho estan. L’impacte negatiu que pot tenir la Covid podria causar entre 69.000 i 148.000 morts addicionals al món entre aquest any i l’any que ve.