S’estrena un documental sobre l’arribada del turisme a Calella
Els calellencs Anna Torras i Ernest Cadena presenten aquesta nit el documental “Els pioners del turisme a Calella”. El treball recupera imatges inèdites dels primers turistes alemanys que van visitar la ciutat, a finals dels anys 50; i recull el testimoni de més d’una trentena de veïns que recorden com va ser la transformació social i econòmica que es va viure amb l’esclat del turisme. La projecció es farà a la Sala Mozart a les vuit del vespre, amb accés lliure; un dia abans de la commemoració del Dia Mundial del Turisme.
Va ser un encàrrec del promotor del MUTUR, Jordi Ten, i els ha portat tres mesos de recopilació d’informació i de documents, i d’entrevistar gairebé una quarantena de persones que, amb el seu testimoni, poguéssin il·lustrar com era la Calella abans del turisme i com va canviar-la després.
Els calellencs Anna Torras i Ernest Cadena expliquen en el documental Els pioners del turisme a Calella quin va ser l’impacte que l’arribada dels primers visitants va tenir en la societat calellenca de principis dels anys 60. El treball mostra per primera vegada unes imatges inèdites a les que Ten volia donar sortida.
“Tenim un vídeo de l’agència alemanya Globus Reisen del 1958, on es veuen les imatges d’un grup de turistes alemanys que feien el viatge en autobús de Colònia a Calella, de molts dies de durada en aquella època; també imatges inèdites de l’any 60, en color, de la platja, del passeig, que es veuen molt bé”, ha avançat Torras en una entrevista a Ràdio Calella TV.
Les imatges mostren una de les cares del que va suposar per Calella l’inici del turisme vacacional. Una profunda transformació a tots nivells -social, econòmica i urbanística- que va canviar també la societat calellenca. D’això en donen testimoni una vintena de persones a les que els realitzadors del documental han entrevistat. Ells representen sectors i col·lectius on el canvi va tenir un impacte més directe.
“Podrem reconèixer els germans Gelmà i Puigvert, l’Esteve, en Joan i en Joaquim, que tenen la botiga al carrer Sant Isidrre. Ells són pagesos i als seus 80 anys encara els podem veure treballant al camp. També el Vicenç Tenas, pescador de tota la vida, que també ens relata com van ser els inicis del turisme”, ha explicat la realitzadora del treball documental. “Tenim des de les primeres activitats econòmiques -pagesia, pesca i tèxtil-, i com amb l’arribada dels primers turistes hi va haver aquesta transformació de Calella, que va passar a dedicar-se gairebé en exclusiva al turisme”, ha afegit.
I entre els testimonis, el d’Emilio Soler, un extreballador de l’Ajuntament molt conegut a Calella, que recorda com l’administració també va haver d’adaptar-se a contrarrellotge als requisits pròpis d’una destinació turística. En qüestions burocràtiques o urbanístiques i de serveis, aquets últims, uns àmbits en els quals li urgia modernitzar-se. Calella, en definitiva, havia de convertir-se en una ciutat amable i acollidora.
Però no tothom ho va encaixar bé. “En aquella època hi havia el mossèn Esteve Jou, de perfil bastant conservador, que amb l’arribada de les primeres turistes i pel fet de veure-les passejant pel carrer amb biquini i pantalons va causar impacte, fins al punt de cancel·lar-se algunes celebracions religioses”, recorda.
El turisme va obrir noves expectatives econòmiques i de futur als calellencs davant d’un sector tèxtil i agrari clarament en declivi; però en contrapartida una sacsejada a nivell moral. És aquest context és on apareixen els anomenats catrans, un perfil de jove autòcton que descobreix una manera més liberal de relacionar-se amb les dones.
La projecció del documental Els pioners del turisme a Calella es farà a les vuit del vespre a la Sala Mozart.