S’encarrega la restauració de la font dels Lleons
Jeroni Martorell va ser l’encarregat del projecte de reforma del bosc de Can Pelayo per convertir-lo en el que avui coneixem com a Parc Dalmau. Un espai de 18,4 hectàrees de jardins i boscos mediterranis, formats per pins pinyers i alzines, en el qual hi destaquen dos punts emblemàtics: el pati de l’Ós i la font dels Lleons, també obra de l’arquitecte noucentista. Ara, l’Ajuntament de Calella n’ha demanat la restauració i els treballs començaran a finals de setembre, amb una inversió prevista de 18.000 euros. Es vol recuperar i conservar així un element històric i paisatgístic d’especial rellevància.
Datada de 1929, la font dels Lleons va completar el disseny que Jeroni Martorell va fer del Parc Dalmau, un dels molts espais de Calella on el qui va ser deixeble de Puig i Cadafalch hi va deixar empremta. A la peça original hi havia tres caps de felí: dos als brolladors i un de grans dimensions al frontís.
Amics del Parc Dalmau espera que els treballs de restauració que s’han encarregat permetin recuperar el disseny original. Francesc Clarà és el president de l’associació dedicada al voluntariat mediambiental i a la preservació del pulmó verd de Calella.
Des del nostre punt de vista, l’òptim seria recuperar el disseny original. La font consisteix en dos pilars, una teulada i un mur de contenció. Als pilars hi havia uns esgrafiats molt bonics i el mur de contenció acabava amb dos pilars coronats per dos gerros amb uns esgrafiats. En total n’hi havia quatre: dos a la teulada i dos als pilars.
Clarà ha recordat que Amics del Parc Dalmau va recuperar i donar a l’Ajuntament de Calella dos dels gerros que decoraven la font dels Lleons i que tenia un particular.
Un dels gerros el vam recuperar els Amics del Parc Dalmau, i en tenim un altre que es podria fer servir per coronar la teulada de la font. Encara en caldria un altre.
Respecte el disseny original del 1929, la font ha estat modificada amb la col·locació dels caps de lleó que hi ha als pilars de banda i banda. A més, té un enrajolat diferent i també són posteriors les jardineres.
Des d’Amics del Parc Dalmau es considera que la restauració d’aquest punt històric i patrimonial s’hauria d’acompanyar d’altres actuacions complementàries a l’entorn, com la retirada d’un xipré mort i l’arranjament del punt d’aigua que hi ha just davant sortidor i que utilitza la brigada municipal.
Tot i celebrar la decisió de l’Ajuntament d’encarregar els treballs per recuperar el que es considera com “el tresor del Parc Dalmau” –que molt probablement començaran a finals de setembre–, Amics del Parc Dalmau recorda de forma crítica que l’espai arrossega molts altres dèficits.
Ens sembla una clara maniobra electoralista de cara al 2023. [Aquesta actuació] Arriba tard perquè des del 2019, en els darrers 4 anys, aquest Ajuntament ha invertit 0 euros al Parc Dalmau. I malament perquè actualment hi ha una partida pressupostària de 120.000 euros d’inversió pendents d’execució. En concret, en el pressupost del 2019 hi havia una partida aprovada de 80.000 euros per al desenvolupament de la segona fase de reforma del Parc Dalmau, que no s’ha executat; en el 2020, una altra partida pel mateix concepte de 40.000 euros. No s’hi ha destinat res. Per això, diem que aquesta actuació arriba tard i malament.
Amics del Parc Dalmau lamenta que no se segueixi el desenvolupament del Pla director aprovat l’any 2017, ni tampoc es resolguin altres deficiències vinculades a les canalitzacions, el manteniment i la seguretat de l’espai.
Darrerament, se’ls ha convidat a reunir-se amb l’equip redactor del projecte de recuperació de la bassa de l’antiga pedrera que van presentar als Pressupostos Participatius, però van quedar fora del paquet inversor previst. Asseguren que ha estat gràcies a la pressió ciutadana i dels partits de l’oposició que el Govern Municipal s’ha vist obligat a demanar l’estudi.