Sanitat subvencionarà la pastilla per prevenir el VIH

Sanitat ha arribat a un acord per finançar la pastilla de la profilaxi Preexposició (PrEP), un fàrmac que preveu el contagi de VIH. Es dispensarà a partir de l’1 de novembre en hospitals i centres assistencials autoritzats sense cap cost pel pacient. La píndola només es prescriurà a pacients amb alt risc de contagi.

Els homes majors d’edat que tenen relacions sexuals amb altres homes, les persones transsexuals i les prostitutes que no facin servir habitualment preservatius podran accedir de manera gratuïta a la pastilla preventiva del VIH, a partir de l‘1 de novembre segons ha anunciat aquesta setmana el ministeri de Sanitat. El PrEP és un tractament preventiu que evita agafar la infecció pel virus que causa la SIDA. Es tracta d’una combinació de dos fàrmacs en una sola pastilla, ingerida un cop al dia, en pacients que tinguin molt de risc de contagi, i que alguns estudis demostren que redueix quasi en un 90% les infeccions.
El Dr. Josep  Llibre, metge adjunt de la Unitat de VIH a l’Hospital Germans Trias i Pujol, explicava en declaracions a Ràdio Calella TV, a quines persones va dirigit el tractament.

Habitualment és per homes que tenen sexe amb homes, amb conductes sexuals de molt de risc. Però també va dirigida a dones heterosexuals, i amb algun cas a gent que utilitzi drogues per via intravenosa. Només se l’hauran de prendre durant el temps que tinguin molt de risc d’agafar la infecció, que serà normalment durant 2 anys.

El finançament del PrEP és una reivindicació dels col·lectius LGBTI, que s’emmarca en una estratègia global com a mesura addicional i complementària a les ja existents. De fet, la pastilla de la profilaxi preexposició està aprovada a Europa des de l’any 2016, quan es va demostrar la seva alta eficàcia.

El tractament ja es va demostrar efectiu fa uns anys, i està aprovat per l’agència europea del medicament. A més, és genèric, o sigui que és molt barat. Hi ha una anàlisi econòmica que és cost efectiu. És molt més barat donar aquest tractament preventiu a la gent que té risc, que no esperar que s’infectin i ho transmetin a la població i tractar-los després durant tota la vida.

Amb el finançament de la pastilla el ministeri estima que es puguin beneficiar unes 17.000 persones. El nombre de diagnòstics del VIH a Espanya es manté estable en uns 4.000 nous casos anuals des de fa uns anys, una incidència superior a la mitja europea.

Els especialistes coincideixen en els múltiples beneficis que té la pastilla i desmenteixen que la pastilla pugui obrir portes a noves malalties de transmissió sexual.

Hi ha hagut molta confusió amb això, precisament la gent que prendrà aquest tractament, són gent que té conductes de malalties de transmissió sexual molt altes, amb independència que prenguin o no aquest tractament. El que ha quedat clar és que aquestes taxes no es reduiran però tampoc s’incrementen. Hi ha dades que estem en taxes molt altes d’ITS a totes les grans ciutats europees i seguiran sent altes donem o no la PrEP.

Malgrat l’autorització estatal per dispensar la píndola com qualsevol altre fàrmac finançat pel Sistema Nacional de Salut, el cost íntegre per desplegar-la a les farmàcies hospitalàries i als centres assistencials l’hauran d’assumir exclusivament les comunitats autònomes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.