Salut regularà el menjar de les màquines expenedores i menjadors dels hospitals i centres sanitaris
Avui dilluns 20 de febrer entra en vigor la instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que fa que el Departament de Salut promogui l’aigua a través de fonts i reguli els aliments i begudes saludables que es venen a les màquines expenedores, a les cafeteries i els menjadors dels centres sanitaris de la xarxa d’utilització pública (SISCAT).
Es restringirà la presència d’aliments amb alt contingut de sucres, sal i greixos. A més, es donarà prioritat, recomanablement en un 75% de l’oferta, a aliments com la fruita, la verdura envasada, la fruita seca, dessecada, les coquetes d’arròs o blat de moro, els bastonets de pa, entrepans, llet, iogurts, sucs de fruita i hortalisses 100% i brous.
Pel que fa a les begudes caldrà garantir el subministrament d’aigua potable en tots els centres sanitaris de Catalunya, amb les condicions higièniques adequades i evitant l’ús de plàstics. En relació amb la resta de begudes, s’aposta per les calentes, regulant l’ús de sucre a una quantitat màxima, i begudes refrescants sense sucres afegits.
Aquesta nova normativa, que ha entrat avui en vigor, indica que els aliments saludables han de tenir major visibilitat, tant als aparadors de les cafeteries i menjadors com a les màquines expenedores. En aquest últim cas, aquests productes saludables hauran d’ocupar les files que estiguin a l’altura de la vista. A més, pel que fa als aliments no saludables, s’haurà d’evitar la seva presència en llocs de pas obligat o al costat de les caixes.
La instrucció, duta a terme pel Servei Català de la Salut (CatSalut), també marca que hi apareguin productes aptes per a persones celíaques i que, aquests, siguin fàcilment identificables.