Salut inicia la campanya de vacunació de la verola del mico als grups prioritaris

La verola del mico és una malaltia que es transmet entre humans per contacte directe amb les lesions de la pell, fluids corporals o amb objectes contaminats, com ara roba i tovalloles. Produeix símptomes similars a la verola comuna, com ara febre, maldecap, dolors musculars i erupcions cutànies. La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d’entre 2 i 4 setmanes. A Catalunya, actualment hi ha 1.025 casos confirmats, la majoria en homes d’entre 20 i 60 anys. Salut calcula que en un parell de setmanes s’hauran administrat les 1.643 dosis rebudes.

Salut inicia la campanya de vacunació de la verola del mico als grups prioritarisLa campanya de vacunació es fa amb cita prèvia en tres punts de Barcelona: l’Hospital Clínic, el BCN Checkpoint i la unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron. El departament de Salut ha establert una llarga llista de criteris per determinar quines persones poden rebre el vaccí per tal que arribin a les que més el poden necessitar.

S’administren de forma preventiva a les persones que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc i també en el cas de persones que hi hagin estat exposades per contacte estret i puguin ser vulnerables a desenvolupar la malaltia. Es tracta d’infants, dones embarassades i persones amb immunodepressió. En aquests casos, la vacuna s’administra en el primers quatre dies després de l’exposició.

INFOGRAFIA VEROLA DEL MICO

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha recalcat la importància de la vacunació en les persones que siguin contactades.

Des d’aquests tres punts vacunals de Barcelona es contactarà amb les persones diana per donar-lis cita prèvia. És molt important que hi acudeixin i dir que hem vist que la vacuna suposa una molt bona protecció contra el virus.

A data 20 de juliol, s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya un total de 1.407 casos sospitosos o probables de verola del mico, dels quals fins el moment 1.025 han estat confirmats. La majoria dels casos són en homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 16 de juliol de 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal. El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.