Salut canvia l’estratègia de prevenció del càncer de coll d’úter

El virus del papil·loma humà (VPH) és la principal causa del càncer de coll d’úter, però no totes les dones que tenen infecció l’acaben desenvolupant. Salut ha anunciat que de forma gradual fins el 2025 desplegarà un nou sistema de cribratge en l’estratègia de prevenció de la malaltia oncològica per a la franja de dones que tenen entre 30 i 65 anys. Se’ls oferirà fer-se un test d’automostra específic per detectar el virus del papil·loma que es dispensarà a les farmàcies en comptes de realitzar-se la clàssica citologia. L’objectiu és arribar al 70% de la població i detectar i tractar el 90% dels casos, fins i tot abans de la presència de lesions.

El nou sistema de cribratge del càncer de coll d’úter es començarà a desplegar aquest any als centres d’atenció sexual i reproductiva (ASSIR) en el cas de les dones d’entre 30 i 65 anys que ja tinguin una consulta programada.

A partir del 2025 s’ampliarà al conjunt de la població, prèvia comunicació per mitjà d’un missatge SMS. Se’ls oferirà realitzar-se la prova de detecció del virus de papil·loma humà (VPH) per mitjà d’un dispositiu d’automostra – que és més sensible i segur que la citologia – que caldrà recollir i retornar a la farmàcia. El procediment és ràpid i indolor, recalquen des del Departament de Salut. Al cap d’uns dies es rebrà el resultat de l’anàlisi.

Laia Bruni és la responsable del Programa de detecció precoç del càncer de coll uterí de l’Institut Català d’Oncologia (ICO):

Amb aquesta estratègia es pretén arribar a cribar el 70% de les dones que tenen entre 30 i 65 anys i tractar el 90% de casos de càncer i de lesions precanceroses de forma adequada. Actualment, gairebé 8 de 10 diagnòstics són en pacients a les quals no se’ls ha fet cap prova del VPH. En paral·lel, hi ha l’objectiu que el 90% de les nenes es vacunin de la infecció abans dels 15 anys. Ara, a Catalunya, la protecció ja està inclosa en el calendari de vacunacions sistèmiques i s’administra tant a nens com a nenes de 6è de primària.

A les dones d’entre 25 i 29 anys que han iniciat l’activitat sexual se’ls seguirà fent la citologia com a prova primària, cada tres anys.

Què és el virus del papil·loma humà?

El VPH es transmet pel contacte sexual i infecta l’àrea anogenital i oral tant d’homes com de dones. De fet, és la infecció de transmissió sexual més freqüent: s’estima que un 80% de les persones sexualment actives s’infectaran pel VPH en algun moment de les seves vides.

A més, és la causa necessària perquè es desenvolupi el càncer de coll uterí, però no totes les infeccions per VPH acaben en càncer. En la majoria dels casos, aproximadament 9 de cada 10, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió.

Si la infecció persisteix, cosa que passa entre el 5% i el 10% de les dones infectades, hi ha risc de desenvolupar lesions precanceroses al coll de l’úter que poden progressar en un càncer.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.