Recomanacions per observar l’eclipsi parcial de lluna d’aquesta nit
Aquesta nit veurem una de les cites astronòmiques més llamineres de l’estiu, no per espectacular sinó perquè es produirà en una hora que convida a fer-ne l’observació. Serà el segon i últim eclipsi de l’any, després del total que es va produir el 21 de gener passat. El d’aquesta nit serà parcial: el 65% de la superfície lunar quedarà oculta per l’ombra que hi projectarà la Terra. El Grup d’Astronomia de Calella no ha convocat una trobada per fer-ne l’observació però sí que convida a tothom a disfrutar del fenòmen i fer-ho, per exemple, des de la platja aprofitant que, segons els pronòstics, el cel estarà serè.
Joan Palau, president de l’entitat, ha avançat durant quin període es podrà observar l’eclipsi parcial de Lluna.
Les 23.30h seria el màxim d’ocultació per l’ombra de la Terra. L’últim contacte serà a la una de la matinada, el primer a les 22h (…) La platja és un dels millors llocs que tenim per fer l’observació, o també el passeig. Qui visqui molt amunt, ho podrà veure des de la terrassa.
Més de la meitat del satèl·lit terrestre quedarà ocult però no veurem que canviï de color.
El canvi de color és produeix quan hi ha un eclipsi total. La part final de l’atmosfera terrestre s’il·lumina sobre la lluna i fa que prengui una tonalitat que pot anar del taronja al marró, segons l’escala de Buford.
Més que l’eclipsi parcial, el president del Grup d’Astronomia ens recomana fixar-nos en els dos punts lluminosos que es podran veure alineats amb la Lluna, un a cada costat. Són dos planetes del sistema solar.
Tindrem un altre punt lluminós, Saturn quedarà a l’esquerra, i Júpiter a la dreta. Tindrem la lluna entre els dos planetes.
El d’aquesta nit serà l’últim eclipsi de lluna d’aquest 2019. N’hi hauran de parcials l’any vinent, però caldrà esperar fins el 2022 per tornar a veure’n un de total.