Recalquen la temporalitat en la retirada del mercat de l’anticonceptiu Essure
La ginecòloga Cristina Zarzoso, del Centre Mèdic Creu Groga, ha explicat els motius que han portat a l’agència estatal del medicament a ordenar la retirada d’aquest dispositiu anticonceptiu permanent. Una alternativa a l’anomenada lligadura de trompes però que evita a les dones haver de passar pel quiròfan. Una associació de dones ha denunciat els efectes secundàris que pot provocar i, davant d’això, s’ha pres la decisió de retirar-li temporalment l’autorització a l’espera dels resultats de l’informe d’avaluació per prendre una decisió final.
Zarzoso ha comentat que hi ha unes 80.000 dones a les quals se’ls ha implantat el dispositiu que obstrueix les trompes de Fal·lopi com a mètode anticonceptiu permanent. D’aquestes, un miler n’han denunciat els efectes adversos, que poden ser inflamacions pèlviques o desplaçaments.
L’especialista en ginecologia ha recalcat el caràcter temporal de la decisió de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, que depèn del Ministeri de Sanitat. La mateixa institució no considera necessària la retirada de l’Essure en les dones que el porten. A tot això, Zarzoso ha comentat que, especialment a Catalunya, les dones estan molt ben informades dels mètodes i dispositius que tenen al seu abast a l’hora de fer la seva planificació familiar.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista amb la doctora Cristina Zarzoso.