Ramon Tremosa presenta a Calella “Let Catalonia Vote”
«El procés sobre la independència de Catalunya és vist des de fora amb molta admiració». Així ho ha dit l’eurodiputat Ramon Tremosa que ha presentat a Calella el seu últim llibre, «Let Catalonia Vote. El procés català vist des d’Europa».
El llibre és un recull de totes les informacions que ha generat el procés català a la premsa internacional. Tremosa explica que al 2014 van haver 5.000 notícies sobre aquesta qüestió. L’eurodiputat de Convergència Democràtica dedica 70 pàgines a recopilar resums dels diaris més influents del món amb editorials, entrevistes, notícies i totes amb una visió positiva, al contrari de la premsa de Madrid. Ell mateix explica a qui pot servir el seu llibre: “El que vull és donar a conèixer a la gent de Catalunya que a fora diuen coses favorables perquè són demòcrates. Hi ha molta informació que aquí no es té i que pot servir per als que ja opten per la independència o pels que tenen dubtes i volen informació per saber què fer”.
El llibre té un capítol sobre el cas d’Escòcia. Tremosa ha participat en molts debats en què s’han comparat els dos processos. Segons ell, els escocesos veuen que a Catalunya s’ha fet una mobilització social, transversal, molt creativa, pacífica i cívica. S’ha donat, segons l’eurodiputat, una retroalimentació entre Catalunya i Escòcia: “La pregunta és perquè si a Catalunya hi ha una demanda més alta que a Escòcia per fer un referèndum perquè les enquestes diuen que tres quartes parts volen un referèndum vinculant, fins i tot la gent que votaria no, per tal que es resolgui ja aquest tema, com és que Espanya no el permet? Hi ha doncs un dèficit democràtic molt greu”.
Ramon Tremosa ha dit a Ràdio Calella Televisió que des de fa anys, les enquestes del CIS pronostiquen increments del vot independentista provinent dels joves. Segons ell, els joves i amb estudis aposten per la independència i així ho demostren les tres quartes parts dels votants d’entre 18 i 35 anys.
La Cup només té el 8% dels vots
Que ja hagin passat dos mesos des de les eleccions i encara no hi hagi Govern no és un fet alarmant. Segons Tremosa, a Europa hi ha parlaments en què les negociacions per formar govern s’allarguen mesos. Posa com a exemple Bèlgica que va estar sense govern 530 dies, un any i mig. Preguntat si el fet que la Cup sigui un partit obertament anti polítiques Europees, pot perjudicar el procés, ell creu que no: “La força que tenen els partits antieuro i antiEuropa com Syriza, a Grècia o Beppe Grillo i la Lliga Nord a Itàlia, tenen el 45% dels vots, a Portugal els anti són el 25%. A Catalunya, tot i que és un bon resultat, la Cup va tenir el 8% del vot. A Catalunya només el 8% són antisistema”.
La presentació del llibre de Ramon Tremosa va anar a càrrec del periodista calellenc Saül Gordillo. Va estar organitzat per Òmnium Cultural Montnegre i la Llibreria La Llopa.