Quina és la normativa local sobre els orins dels gossos al carrer?
Calella estableix quines responsabilitats tenen els propietaris dels animals de companyia a través de l’Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana i Via Pública. A Mataró, n’acaben d’aprovar una d’específica segons la qual tenen l’obligació de remullar amb aigua els pixats per evitar la degradació de l’espai públic i el mobiliari urbà. Els que no ho compleixin podran ser multats amb sancions de fins a 750 euros. Una mesura que pretén contrarrestar la degradació de l’espai públic mataroní, on només l’any passat es van gastar 267.000 euros per reparar fanals oxidats.
A Calella, les responsabilitats dels amos queda definida en el capítol dissetè sobre la presència d’animals a la via i als espais públics de l‘Ordenança Municipal de Convivència Cívica i Via Pública. Exposa que han “d’adoptar mesures” perquè no l’embrutin amb caques o miccions, però sense concretar-les. En tot cas, diu que s’han “d’evitar” en els parcs, platges, carrers, voreres, façanes d’edificis i mobiliari urbà.
A diferència de la capital maresmenca, que estableix l’obligatorietat de diluir les miccions, a la ciutat no hi ha cap indicació concreta a seguir pels propietaris. Sí que n’hi ha davant les defecacions, marcant l’obligatorietat de recollir-les i retirar-les de forma immediata i, si és convenient, netejar l’espai públic. I que s’han de dipositar als contenidors d’escombraries de rebuig i no a les papereres o al claveguerams.
Incomplir aquestes disposicions constitueix una infracció lleu subjecte al règim de sancions de l’Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana i Vía Pública. Les multes poden anar dels 100 als 500 euros.
No obstant això, darrerament s’ha fet una campanya de sensibilització per evitar justament els problemes que provoquen les pixades de gos al carrer, i a les façanes dels edificis. A més, es van instal·lar dos recol·lectors d’orina per que s’embruti el carrer i les pudors derivades. Un està ubicat al carrer Ànimes i l’altre era a la plaça Catalunya, però es va retirar per les queixes dels veïns.
El passat mes de novembre, l’ Ajuntament va informar als propietaris de gossos, gats i fures per recordar-los que tenen l’obligació de portar la placa identificativa quan circulen pels espais públics en general, i en els de concurrència pública, a més han d’estar xipats i censats. El consistori va proporcionar als interessats una ampolla amb espray per eliminar els orins i un portabosses amb bosses per recollir els excrements.
A Calella hi ha 763 animals censats: 718 gossos i 45 gats. Inscriure’s al registre municipal d’animals de companyia és una de les obligacions dels propietaris, segons recull l’article 59 del reglament. En el cas dels gossos tipificats com a potencialment perillosos, i com a condició indispensable, els propietaris hauran de contractar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi la indemnització dels danys que puguin provocar a les persones i als altres animals.
L’Ajuntament de Mataró ha aprovat una Ordenança Municipal de Tinença, Protecció o Control Animal que té per objectiu garantir la convivència entre animals i veïns. Però també entra en l’àmbit de la protecció: explicita que han de viure amb garanties higièniques i un espai òptim. Per exemple, que els animals de més de 25 quilos de pes han de disposar d’un espai mínim de 25 metres quadrats i que no es poden quedar sols més de 12 hores. En aquests casos, la normativa mataronina diu que s’han de treure a passejar dos cops al dia.