Què són els micromasclismes?
Més enllà de les violències que podem identificar en l’àmbit de la parella existeixen múltiples pràctiques violentes i de dominació masculina que es donen de manera quotidiana. Són actituds, comentaris i actuacions que socialment s’han arribat a normalitzar i que tot i fomentar la desigualtat entre dones i homes, són poc condemnats i denunciats. Per exemple: interrompre quan parla una dona, tractar-la de manera infantil, o fer-la objecte de comentaris i bromes grolleres.
El terme micromasclismes el va encunyar el psicoterapeuta Luis Bonino, l’any 2008, per referir-se a maniobres que restringeixen la llibertat i la dignitat de les dones però que són poc visibles i en certa mesura socialment normalitzades. La cap de l’Oficina de Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, Laia Franco, explica que des de la perspectiva femenina s’ha deixat d’utilitzar per donar-li la mateixa categoria que la resta de violències masclistes. N’ha donat alguns exemples:
Quan en reunions de feina, als mitjans de comunicació, en entorns d’activisme, la paraula de la dona és poc reconeguda o menyspreada. Tot això és el que abans s’anomenava micromasclismes. També en l’àmbit familiar es donen aquest tipus de situacions, o al transport públic. L’entorn no ho percep com a part d’aquestes violències i, per tant, no s’activen els mecanismes de protecció i no tolerància.
El combat dels micromasclismes i les desigualtats de gènere, diu Franco, s’ha de fer des de la formació i sensibilitació, l’àmbit legislatiu –on s’han fet grans avenços– i la planificació de les polítiques públiques. Però, a més, reconèixer l’autoritat de les dones, escoltar-les i no qüestionar-les, per determinar quines són les necessitats que tenen.
La cap de l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona ha explicat que l’organisme treballa en diferents línies per lluitar contra les violències masclistes, des de la formació i la informació fins al desplegament d’eines a disposició dels ajuntaments. En aquest sentit, Laia Franco ha explicat que la jornada institucional que organitza la Diputació de Barcelona per al 3 de desembre se centrarà en les violències digitals.
Presentarem una guia de treball que ha elaborat l’advocada penalista Laia Serra per orientar el combat sobre aquest tipus de violència, que no és nova però ara té un reconeixement especial.
La jornada està adreçada a professionals de l’atenció social i de l’àmbit comunicatiu, però s’obre a tothom que la vulgui seguir. Les inscripcions es podran tramitar en breu a través del portal de la Diputació de Barcelona.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Laia Franco, amb motiu del 25N.