Què se’n fa de les peces de roba que es porten als contenidors d’Humana?
A Calella hi ha 14 contenidors verds de la Fundació Humana on es poden portar peces de roba i calçat, fins i tot tèxtil de la llar, que ja no ens serveixen. Ells els busquen una segona vida, ja sigui reutilitzant-les i posant-les a la venda a les botigues de segona mà que tenen a Barcelona o bé reciclant-ne el material del què estan fetes. Aconsegueixen una xifra altíssima de reaprofitament, més del 90%; la resta, pel seu estat, finalment s’ha de portar a l’abocador. Des del departament de comunicació de la Fundació Humana han explicat a Ràdio Calella TV quin és el circuit que segueixen els productes que gestionen, amb l’objectiu d’obtenir-ne un benefici mediambiental i també social.
Els contenidors de l’Humana es buiden periòdicament i totes les peces es porten a un magatzem que té a l’Ametlla del Vallès, que anomenen planta de preparació per a la reutilització. Allà es comprova l’estat de la roba i del calçat i es decideix quin futur donar-li, tal com ho ha explicat Joan Carles Montes, del departament de comunicació, en declaracions a Ràdio Calella TV.
Allà un equip professional destria la roba en funció d’una sèrie de criteris. Dels milers de tones que classifiquem, un 52% es destina a reutilització i la majoria es venen a botigues de segona mà que tenim a Barcelona. Un 37% es destina al reciclatge perquè són peces de roba que potser estan tancades però sí es pot utilitzar les fibres tèxtils. Només un percentatge inferior al 10% no es poden aprofitar i s’han de dur a l’abocador.
El circuit de reutilització que proposa la Fundació Humana repercuteix a nivell mediambiental, amb una important reducció de residus. Diuen que per cada quilo de roba aprofitada s’evita l’emissió de 3 quilos de gasos d’efecte hivernacle. Però en paral·lel, aquesta entitat que treballa des de fa 33 anys en la reutilització del tèxtil té per objectiu crear llocs de treball i obtenir recursos per impulsar projectes socials com el dels Horts Socials a Calella.
La Fundació Humana el que persegueix és convertir la roba usada que aparentment no serveix en un recurs. Amb la gestió que fem obtenim uns recursos econòmics que ens ajuden a finançar l’activitat, som una entitat que crea llocs de treball any rere any; i els beneficis es destinen a projectes socials que principalment són de cooperació al desenvolupament i també impulsem projectes de caràcter social al territori més proper.
Durant el 2019, a Calella es van recollir més de 48 tones de tèxtil, el que equival a 108.800 peces de roba que tindran una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquestes xifres representen un increment del 4,14% respecte el 2018.
Des de la Fundació Humana s’insisteix que tota la roba dipositada als contenidors està en bones mans i se’n fa una gestió transparent i amb garanties.