“Put…Virus” el llibre que relata els moments més durs de la pandèmia
El metge pinedenc, Albert Bellvert, acaba de publicar un llibre on relata com va ser la lluita contra la pandèmia des de l’Atenció Primària. La pandèmia de la Covid-19 ha estat declarada per l’ONU com la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial. A Catalunya aquesta crisi ha deixat una petjada molt important en l’Atenció Primària. En aquest context, el doctor especialista en medicina familiar ha publicat ‘PUT .. VIRUS, crònica d’un metge resident durant la crisi de la COVID-19 a l’Atenció Primària’. És un dels primers llibres publicats que exposen els moments més durs que han viscut els sanitaris lluitant des de primera línia. El llibre està disponible en català a la plataforma Amazon i segons el seu autor és un homenatge a tots els sanitaris que s’han deixat la pell i les hores lluitant combaten la covid-19.
En una entrevista al programa La Ciutat, el doctor Bellvert ha relatat que les sales dels CAP van ser els punts de màxim risc de contagi.
El 061 estava col·lapsat, el 112 també. Comencem haver-hi molts casos i has d’esperar hores que et respongui el 061. Davant d’aquest col·lapse la gent optava per venir als CAP sense ser conscients que aquí corrien risc de contagi. També les escoles tanquen i venen molts pares a demanar la baixa… A l’inici de totes les sales dels CAP eren plenes i eren els punts de màxim risc de contagi.
El llibre ens explica des de la visió de l’autor, quina ha estat l’evolució de la pandèmia en l’anomenat «mur de contenció», des del seu inici amb molta confusió, passant pels primers casos diagnosticats, la pujada al pic de la corba i la posterior baixada amb el desconfinament final. A través de la seva experiència en primera línia a l’ambulatori de Llefià (Badalona), Bellvert exposa totes les reaccions i canvis constants que es vivien a l’atenció primària, les urgències, les residències o els domicilis. El llibre també recull la falta de material i amb les condicions que van haver de treballar els sanitaris durant el pic de la pandèmia; sense EPIS i sense poder fer testos en els centres d’atenció primària.
No t’anem el test diagnòstic per acabar de diagnosticar al pacient. No l’hem tinguts als CAP fins fa 2-3 setmanes. Abans només els tenien els hospitals. Ara després de tres mesos els tenim als ambulatoris. No vull criticar les decisions que s’han pres des de l’administració, és un virus nou que ens ha agafat a tots per sorpresa, però sí que relatant els fets m’adono que hi ha coses que es podrien haver fet molt millor.
Ara Bellvert continua al peu del canó a l’ambulatori de Llefià però ha assegurat que per sort la situació s’ha tranquil·litzat i ara estan molts més preparats per a futurs rebrots.