Prova pilot al Sant Jaume per reduir els reingressos hospitalaris
![](https://www.radiocalellatv.cat/wp-content/uploads/2025/02/PROGRAMA-REFORCAT-PORTADA-WEB-PETITA-20250214-1-720x340.png)
Una trentena de pacients crònics fràgils de l’hospital de Calella han entrat al programa Reforça’t que finança el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HISS) per provar si incrementant l’atenció domiciliària es poden evitar els reingressos a planta durant els 30 dies següents d’haver rebut l’alta. La majoria es produeixen durant la primera i segona setmana d’estar a casa, per complicacions de diversa índole. Un equip multidisciplinari s’encarrega de fer-ne seguiment domiciliari o de forma telemàtica per mitjà d’una app. La prova pilot s’allargarà fins el juny per després analitzar-ne els resultats obtinguts.
![](/banners/categories/Societat.jpg)
Gairebé la meitat dels pacients que han ingressat a l’hospital per una afecció respiratòria o cardíaca de tipus crònic hi tornen a entrar al cap de pocs dies d’estar a casa per complicacions de diversa índole. La majoria de reingressos es produeixen durant la primera i la segona setmana. Amb tot el que això comporta a nivell emocional i el daltabaix que implica per a les famílies o persones cuidadores.
Davant d’aquesta problemàtica, l’hospital de Calella ha posat en marxa una iniciativa pionera per provar si es pot evitar amb una major atenció per part d’un equip multidisciplinari que integren professionals d’infermeria, fisioteràpia, farmàcia i treball social. Es tracta del programa REFORÇA’T, que es va activar el gener i s’allargarà fins el juny, per després avaluar-ne els resultats.
No és perquè ho facin malament, sinó perquè les patologies són delicades i complexes i es produeix el reingrés (…) El programa sorgeix per donar resposta a la problemàtica i oferir una millor qualitat de vida als usuaris perquè, el fet d’ingressar, no només suposa una despesa sanitària sinó que també un trasbals de tota la família a nivell emocional, de gestió i logística. Tot es veu truncat quan s’ha d’entrar de nou a l’hospital.
Més d’una trentena de persones participen de forma voluntària en aquest programa pilot. La meitat reben atenció domiciliària postingrés per part dels professionals, que d’aquesta manera els fan seguiment i ajuden a la seva recuperació funcional. A la resta, es fa per mitjà d’una aplicació on poden bolcar-hi les seves constants i mantenir-los informats de la seva situació.
Tots els usuaris a domicili tenen una app de la Corporació i els deixem un saturador, una bàscula.. A diari em poden passar les constants i tot un seguit de preguntes sobre si s’ha dormit bé, si s’ofeguen més o menys… D’aquesta manera en puc anar fent el seguiment.
Un cop finalitzi la prova pilot, aquest mes de juny, s’analitzaran els resultats per avaluar si funciona i es pot convertir en un model d’atenció replicable a d’altres territoris. Està finançada pel Hub d’Innovació Social i Sanitària (HISS).
A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista a dues professionals de l’equip REFORÇA’T al programa a l’FM i +: