Proposta per facilitar l’accés als lavabos d’equipaments públics a pacients amb incontinència

Els Grups Municipals del PDeCAT i el PSC presentaran a ple una moció per a l’adhesió de Calella a la xarxa de ciutats i establiments disposats a cedir els seus lavabos a les persones que en tenen una necessitat recurrent per causa d’una malaltia inflamatòria intestinal. És una iniciativa de l’Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa que es basa en un sistema de geolocalització dels “punts amics” a través d’un aplicatiu per a telèfons mòbils. Els pacients disposen d’unes targetes expedit sota criteris mèdics que els acredita.

L’angoixa d’haver de sortir de casa sabent que en qualsevol moment es tindrà la necessitat d’anar al lavabo és el que es vol combatre amb el projecte No puc esperar, que els partits del Govern Municipal volen que s’implementi també a Calella. D’aquesta manera, els afectats per malalties inflamatòries intestinals o pacients als quals s’ha practicat una ostomia o una colostomia tenen localitzades les ubicacions de lavabos públics o privats als quals se’ls permet accedir. I sense haver de donar explicacions del perquè. El projecte es sustenta en la creació d’una xarxa força àmplia del que podríem anomenar “punts amics”, i el primer pas a Calella seria permetre la incorporació en el mapa dels lavabos dels equipaments públics municipals.

“Intentem geolocalitzar el màxim nombre de lavabos possibles perquè les persones puguin saber mitjançant una app quin és el lavabo que tenen més a prop en cas de necessitat i si ha de sortir de la seva zona de comfort”, ha comentat Lourdes Díez, de l’ACCU i coordinadora del projecte, en declaracions a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

Els equipaments i locals adherits s’identifiquen amb una enganxina amb el nom del projecte. L’associació, alhora, expedeix unes targetes que acrediten que la persona necessita accedir al lavabo. “Es dona sota criteri mèdic perquè no se’n faci un abús i els comerciants, de la seva banda, estiguin tranquils perquè cedeixen el lavabo a qui realment ho necessita. Els carnets no són nominals, els únics que coneixen la identitat de la persona i la malaltia que pateix és el metge”, ha puntualitzat Díez.

El projecte No puc esperar significa un avanç molt important per a la qualitat de vida de les persones afectades per una malaltia inflamatòria intestital o d’altres patologies que no els permeten tenir un control sobre l’evacuació. El que va néixer com una prova pilot, amb el suport de l’Hospital Trueta de Girona, tindrà aquest 2017 cobertura a tot Catalunya.

“Va començar a les rodalies de Girona l’any 2014 i pretenem que a finals d’aquest any estigui implantat a la majoria de ciutats importants de Catalunya. Estem en contacte amb Tarragona i amb Lleida; i aquí a la província de Barcelona estem treballant per acabar de completar el mapa”, ha exposat.

Actualment, l’Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa compta amb 83 municipis adherits que ofereixen accés a un total de 2.730 labavos. Al Maresme, n’hi ha de geolocalitzats a Pineda, Sant Pol o Malgrat.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Lourdes Díez, de l’ACCU i coordinadora del projecte No puc esperar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.