Promotors culturals de Calella opinen sobre els efectes de l’anunciada baixada de l’IVA cultural
El Govern espanyol ha confirmat per boca del seu portaveu que baixarà l’IVA dels espectacles culturals a un tipus reduit del 10%, en comptes del 21% general que s’aplica actualment. És un compromís que deriva de l’acord d’investidura que van segellar PP i C’s, i que implicarà la rebaixa fiscal per a espectacles en viu i en directe, de teatre, dansa i música. També les curses de braus ja que el Govern espanyol considera la tauromàquia una demostració cultural. No s’hi contempla, per contra, el cinema.
Promotors culturals calellencs han valorat l’anunci de manera molt positiva. A l’espera que se’n concreti l’aplicació i l’articulat, d’entrada es mostren esperançats que la mesura faci revifar el consum cultural, molt tocat pel 21% d’IVA que es va fixar l’any 2012.
Txell Botey, de la companyia Teatre al Detall, incideix en els efectes que la baixada tindrà pels promotors i els que inverteixen en seu patrimoni en cultura.
“El tipus del 21% ha penalitzat moltíssim a tot el sector -assegura-. No tant per l’encariment de les entrades perquè els teatres van decidir assumir-lo ells, i de retruc les companyies; sinó perquè es va fer una mena de mal psicològic en tant que la gent va creure que anar al teatre era súmament car. Ja que som un sector molt penalitzat, espero que sigui una onada d’aire fresc”, opina Botey.
Albert Deprius és promotor d’espectacles musicals i director del Cor Harmonia Calellenc, una de les veus locals que sempre s’ha alçat contra l’augment de l’IVA en valora ara l’anunci. Critica que el tipus reduït que abans era del 8% estigui ara dos punts per sobre, i reclama mesures complementàries per assegurar la bona salut del sector.
“És una bona notícia que beneficiarà a tothom: l’usuari que comprarà entrades estalviant-se el 12% que ara s’abaixarà i els artistes; però crec que hi hauria d’haver altres mesures per augmentar el consum cultural. Aquí el govern i les institucions hi tenen molt a dir, perquè el sector està molt maltractat”, lamenta Deprius.
Segons dades de la Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, en el primer any complet de l’aplicació de la pujada de l’IVA, el sector va patir la caiguda més important dels últims anys. Un 30% menys de públic i un 22% menys de recaptació neta. I el teatre en va ser el més perjudicat. Aquell any, més de 150 sales de cinema de tot l’Estat espanyol van tancar, entre elles el Lauren Gràcia, després de 17 anys d’activitat.