Projecte per detectar i prevenir la soledat no volguda en preadolescents

Zona Mood és un projecte participat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que té per objectiu detectar el risc de soledat no volguda en preadolescents i prevenir problemes de benestar emocional que se’n puguin derivar. El 2023 es va dur a terme una prova pilot a Calella i a Sant Gregori (Girona) amb 68 alumnes de les escoles El Far i Agustí Gifre, que va revelar que un 5,6% dels preadolescents que van assistir a les sessions realitzades tenien un risc lleu per l’1,4% amb risc moderat. Ara se n’està fent una segona edició, ampliada, i que suma els suports de l’Institut Català de la Salut de Girona, la Fundació Sanitària de Mollet i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Zona Mood és un projecte que es fonamenta en la integració dels sistemes sanitari, social i educatiu per donar resposta a la soledat no volguda en preadolescents des de la detecció fins a definir mesures adients. Es va completar una prova pilot durant el 2023 que va detectar un 5,6% d’alumnes amb risc lleu i 1,4% amb risc moderat després d’una primera valoració. Hi van participar 68 alumnes de les escoles El Far de Calella i Agustí Gifre de Sant Gregori de Girona.

Aquest 2024 s’ha avançat en la implementació del mètode de treball ampliant la mostra amb alumnes de cinquè i sisè de primària dos centres educatius més: l’Escola Taialà de Girona i Castanyer de Sant Joan Les Fonts.

El projecte es desenvolupa en diferents nivells i fases, començant per facilitar als centres participants una escala amb diversos indicadors que permeten conèixer el context inicial dels alumnes. Amb això, una comissió avaluadora formada per professionals de referència en l’àmbit sanitari, social i educatiu, realitza una primera detecció de possibles casos i dissenya actuacions personalitzades que s’acorden també amb les famílies.

Aquest treball es combina amb sessions grupals a les escoles, amb dinàmiques similars a la d’un taller d’activitats, dirigides per un professional i que compten amb la participació de la figura de l’influencer local, és a dir, un alumne de quart d’educació secundària o de batxillerat que estigui interessat en el projecte. En l’última sessió, els impulsors tornen a avaluar els criteris d’escala per comparar l’evolució dels infants o detectar nous casos. L’eina en qüestió s’anomena SESFaR i té en compte aspectes de l’àmbit sanitari i de benestar emocional, relacional, familiars, educatius i socials.

Projecte seleccionat pel Hub d’Innovació Social i Sanitària

La valoració positiva que ha rebut Zona Mood, tant pel seu mètode de treball com pels resultats inicials obtinguts, va quedar reflectida el passat desembre, quan el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) el va seleccionar entre més de 80 propostes per rebre finançament per al seu desenvolupament i possible projecció a més territoris.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.