Primer dia de selectivitat
Gairebé un centenar d’alumnes dels diferents instituts de Calella s’han començat a examinar de les proves d’accés a la universitat. Són tres dies d’exàmens en què han de demostrar els coneixements i les competències adquirides en el batxillerat i aconseguir una bona nota per fer mitja i estudiar la carrera que es desitja. La selectivitat consta d’una fase general, obligatòria per a tots ells, i d’una específica que els serveix per apujar nota.
L’Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar és el centre on els estudiants calellencs s’examinen de la selectivitat. 25 de l’Institut Bisbe Sivilla, 16 de l’Escola Pia i 58 alumnes de l’Escola Freta.
Com cada any, les primeres matèries han estat llengua i literatura castellana i catalana, que són obligatòries per a tots els estudiants. En la fase general també hi ha la prova de llengua estrangera –que pot ser anglès, francès, italià o alemany–, història o història de la filosofia, i una de modalitat de batxillerat a escollir. En total, s’hauran d’examinar de vuit assignatures. La resta formen part de la fase específica, també segons la modalitat de batxillerat que hagin cursat. Per exemple, anàlisi musical, economia de l’empresa, química, dibuix tècnic o literatura castellana; que són les proves amb què s’ha tancat el primer dia de selectivitat.
Demà s’hi tornaran a posar de bon matí, a les vuit, però sense tants nervis com els del primer dia.
“No és el mateix explicar-ho que viure-ho en persona, i un cop han passat el primer examen ja es relaxen”, ha explicat Joan Gallart, coordinador de professorat de l’Escola Pia de Calella. “Encara que hi ha qui amb un 5 en té prou i tira endavant, altres s’hi estan jugant fer o no el grau universitari que vol i això genera nervis”, ha afegit.
Nervis que acaben sent compartits amb les famílies i els professors que han estat acompanyant els alumnes durant el batxillerat.
Conscients de l’estrès que provoca el fet d’estar tres dies d’exàmens, el que es recomana fer en les hores de descans és justament això, descansar. “El que s’havia d’estudiar ho han hagut de fer durant el curs i durant el mes i mig de preparació. Hores abans poca cosa es pot fer”, ha afirmat Gallart, qui aconsella distreure’s i, si es vol, fer una mica de repàs i anar a dormir d’hora.
El resultat de les proves d’accés a la universitat es publicaran el 29 de juny.