Preservem el Maresme reivindica noves polítiques per afrontar el col·lapse ambiental de la comarca
Després d’assolir una fita històrica com la de l’alliberament dels peatges de la C32, la coordinadora Preservem el Maresme ha dut a terme en els últims mesos un procés de reorganització i replantejament d’objectius que s’han acabat concretant amb el manifest “Activem el territori per viure. El Maresme en un planeta límit”. En ell, s’hi recullen propostes de reacció davant el “col·lapse ambiental i social” que pateix la comarca – segons lamenten – i que cada dia són més evidents. Volen impactar en l’opinió pública i a nivell institucional i polític, perquè es prengui consciència de la situació i s’adoptin mesures. Joan Juhé, de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, que és una de les entitats que formen part de la coordinadora, n’ha donat detalls a Ràdio Calella TV. Hi ha una llarga llista de temes relacionats amb la mobilitat, l’urbanisme i l’habitatge, però també aspectes com la recollida de residus, la gestió de l’aigua o la preservació del litoral i del patrimoni públic, entre d’altres.
Joan Juhé, portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, integrant de la coordinadora Preservem el Maresme, dona un toc d’alerta sobre la deriva del territori, que – segons afirmen – ja ha col·lapsat.
A nivell pràctic s’està fent poca cosa, i les solucions s’està demostrant que no porten enlloc que no sigui a un major col·lapse. I això es veu a les rieres, les platges, l’aigua o l’energia, en tot. Una de les coses que demanem és que les ordenances municipals estableixin l’obligatorietat d’instal·lar energia fotovoltaica.
Preservem el Maresme continua abanderant la lluita per aconseguir la pacificació de l’N-II, com ho va fer amb l’alliberament dels peatges de la C32. La coordinadora defensa la conversió de la via en un carrer integrat a la trama urbana de les poblacions per on passa, i que s’habilitin carrils bus i bici per fomentar una mobilitat més sostenible.
Reivindicaríem que d’una vegada per totes la N-II es converteixi en un carrer, que es posin semàfors des de Balmes fins a Sant Josep; o que es millori el transport públic. Ara que es parla de l’aparcament de l’hospital, s’hauria de pensar en un mitjà específic per als usuaris i els treballadors del centre. O què fem amb el tren de la costa davant els efectes del canvi climàtic?
Entomar el debat sobre el futur de la via del tren de la costa enllaça amb la proposta de creació d’una taula interdisciplinària sobre el litoral maresmenc, afectat directament per l’acció humana i pel canvi climàtic que, entre d’altres, suposa la pèrdua progressiva de les platges.
La coordinadora també valora frenar el procés de creixement urbà per mitjà de la revisió dels planejaments municipals i, en l’àmbit mediambiental, l’objectiu final és tancar la incineradora de residus comarcal.
S’ha de tancar la incineradora, però abans ens hem de plantejar la reducció dels residus. No tant el reciclatge, que també, sinó la reducció de residus. Com ho hem de fer per evitar el col·lapse que es manté encara que posem contenidors més grans, que també s’omplen? S’hauria de posar fi a això.
Juhé explica que la coordinadora proposa l’elaboració d’un pla comarcal de prevenció i gestió de residus i la progressiva implantació del sistema porta a porta per a la recollida selectiva de la brossa domèstica. En aquest punt, assenyala la preocupació que tenen pel consum de plàstics.
S’hauria d’entrar en una espècie de boicot a les superfícies comercials que no faciliten la reducció dels residus. Res d’anuncis sobre on abocar cada fracció, això és un disbarat. S’ha de reduir. No pot ser que compris un producte que té tres envasos a sobre, i ocupi més que allò que menges. Si ara mires la brossa de casa, veuràs què és el que ocupa més volum.
El manifest també aborda la necessitat de preservar el patrimoni, que és la missió i l’objectiu de la plataforma nascuda arran de la troballa de vestigis romans a la zona del Roser, a l’àmbit hospitalari del Sant Jaume. Diu Juhé que això passa inexorablement per destinar-hi més recursos públics, com lamenta no s’està fent a Calella.
Com és que no s’ha fet l’estudi geofísic de l’àmbit de la vil·la romana? Nosaltres ho hem plantejat als partits polítics i, excepte CUP i Calella en Comú Podem, ningú ha obert boca. Ara ja hi ha l’ampliació de l’hospital i s’està treballant a cegues, No és seriós, però, per què ho fan? Perquè s’estalvien diners. S’han de destinar més diners a Cultura per protegir el patrimoni, i intergrar-ho llavors al planejament urbanístic de la població.
La coordinadora Preservem el Maresme, integrada per col·lectius i plataformes ciutadanes de la comarca, ha presentat el manifest amb la voluntat d’incidir en la opinió pública i les institucions i partits polítics.