Presentació en societat de l’Associació Foment de l’Havanera de Calella

Actuació dels Faroners de Calella a la primera edició de la Tavernhava

Els integrants dels Faroners de Calella són els impulsors de l’associació que ha nascut per donar a conèixer l’havanera maresmenca. Aquest estiu van organitzar la Tavernhava i avui es presentaran formalment en societat. Al pati de la Biblioteca (19h) explicaran qui són i què volen fer; però l’acte inclourà també un petit recital a càrrec de La Vella Lola.

L’Associació Foment de l’Havanera de Calella es va fundar el novembre del 2019 però la Covid va trucar els plans que tenien, que han reprès amb empenta i ganes aquest passat estiu, quan van celebrar la primera Mostra de Cant de Taverna i Havaneres del Maresme al Passeig de Manuel Puigvert. Avui, la cita és al pati de la Biblioteca. Lluís Sarriera, cantant i guitarra dels Faroners de Calella i fundador de l’associació, ha explicat com anirà l’acte.

Farem mitja horeta de xerrada per presentar l’associació i farem tres cançons d’havaneres amb el grup La Vella Lola d’Arenys de Mar, que és un grup amb una trajectòria de 30 anys. I repartirem coca i rom cremat.

A l’acte hi assistirà el president de la Fundació Ernest Morató de Palafrugell, amb qui l’Associació Foment de l’Havanera de Calella vol treballar colze a colze en la promoció d’un gènere musical originari de Cuba, que va arribar a Catalunya el segle 19 a través dels indians i, per això, va arrelar i s’ha convertit en propi de localitzats amb tradició marinera.

L’entitat porta el nom de Calella perquè és la ciutat dels seus fundadors però té vocació i esperit comarcal.

El que pretenem és que tota la gent de cantaires del Maresme ens trobem i fem coses en comú, i tirem endavant la comarca (…) També volem tenir lligam amb la Fundació Ernest Morató de Palafrugell, volem ajudar a estendre el seu llegat.

De Montgat a Malgrat de Mar, al Maresme hi ha 7 grups d’havaneres en actiu i d’altres 3 a qui l’associació vol recuperar. En paral·lel, engegar una recerca sobre tota la producció musical que hi ha al territori, i de la qual n’han començat a tenir notícies.

Quan vam fer el Tavernhava, un senyor de Calella ens va portar un parell de partitures d’havaneres. Ara les enregistrarem i les penjarem a la web perquè qui vulgui les canti. També tenim una havanera de fa anys, que un conegut ens va deixar, i que no ha tingut ressò. Farem aquesta recerca i ens proposem estudiar l’havanera dels segles 19 i 18.

Durant l’acte de presentació, explicaran quins projectes tenen en cartera. Sarriera ha avançat dues activitats que se celebraran a Calella durant el 2022.

Preparem dos espectacles: a l’abril, sobre havaneres mexicanes, que té el seu estil particular; i al novembre, un 2×4, que és un seguiment de les havaneres des que van néixer el 1828 fins el 1936.

A més, estran treballant una exposició que recopili la història i trajectòria de tots els grups d’havaneres que hi ha hagut al Maresme, estiguin o no en actiu, i que se’n tingui constància. Encara no tenen data i lloc, però sí el nom: “Anada i tornada”.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.