Preocupació per l’impacte ambiental del nou enllaç amb la C-32

Font: Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya (Novembre del 2023)

El nou enllaç sud amb la C-32 podria passar pel Torrent del Raig, darrera l’Institut Bisbe Sivilla. No hi ha confirmació oficial del traçat per part del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya – i així ho ha reconegut l’alcalde en seu plenària– , però diverses entitats i associacions locals que en defensen la preservació s’han posat en guàrdia. Exposen que es tracta d’un torrent natural i històric que recull les aigües de pluja – on s’hi localitza un aqüífer important – i que allà s’hi conserva pràcticament l’últim reducte d’activitat agrària a la ciutat. S’estan organitzant i no descarten constituir-se en plataforma ciutadana perquè les administracions donin tots els detalls de l’actuació i escoltin als calellencs i calellenques. El moviment es presentarà públicament el 7 de març, quan donaran a conèixer un manifest obert a adhesions.

Vuit entitats i associacions vinculades a la preservació del medi ambient i del patrimoni natural, i que tenen relació amb la terra, s’han posat en guàrdia davant l’anunci que s’obrirà un nou enllaç amb la C-32 i que el mapa del Departament de Territori situaria pel Torrent del Raig. És una intervenció que forma part del paquet global de mesures per a la millora de la mobilitat al Maresme – apuntalades en base a la pacificació de l’N-II – i que compten amb una partida d’inversió de 384 milions d’euros consignats per l’Estat espanyol.

La consellera Esther Capella en va donar compte a finals del 2023 als alcaldes de la comarca. Marc Buch ja va advertir aleshores de l’impacte ambiental que tindria l’obertura d’aquesta nova connexió amb l’autopista i va reclamar consens amb el territori a l’hora de planificar les actuacions. En les últimes sessions plenàries, alguns portaveus municipals han assegurat que “sonen campanes” que reforcen aquest possible traçat.

Hores d’ara no hi ha res confirmat sobre el paper, a l’espera de l’estudi informatiu que s’ha de treure a exposició pública durant aquest primer trimestre d’aquest 2024. No obstant això, a Calella s’ha començat a organitzar un moviment en defensa del patrimoni natural però també l’històric del Torrent del Raig, on també s’hi conserven algunes barraques d’estil modernista. Així ho ha indicat Francesc Clarà, coordinador del grup d’entitats i associacions locals que valoraríen constituir-se com a plataforma.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Clarà ha explicat que s’han reunit amb d’altres organitzacions locals per tenir major musculatura i que preveuen presentar-se públicament amb un manifest sota el braç el pròxim 7 de març. Troba discutible que ara es vulgui construir un nou ramal d’accés a l’autopista a poc més d’un quilòmetre de l’existent amb l’argument de descongestionar l’N-II.

Lògicament no estem d’acord amb l’enllaç, considerem que és un perjudici per al medi natural de Calella (…) No acabem de veure-li sentit que en un tram de poc més d’1 quilòmetre hi hagi dos enllaços. En tot cas, se’ns hauria d’explicar molt bé la raó per la qual cal aquesta nova connexió (…) Comencem a mobilitzar-nos per posar el debat damunt la taula perquè la ciutadania estigui ben informada i faci sentir la seva veu.

El moviment adverteix que un nou enllaç de doble sentit de circulació, amb entrada i sortida, no només afectaria la part sud del Torrent del Raig sinó també la que queda per sobre del pont de l’autopista, incrementant l’impacte ambiental.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.