Preocupació al CAP de Calella: “Els equips estan molt al límit”
L’atenció primària és la primera línia de la lluita contra la Covid i la cinquena onada, amb una evolució desbocada, ha portat al límit als seus professionals, que en el cas de Calella també s’encarreguen de la campanya de vacunació a la Fàbrica Llobet-Guri. Així ho ha advertit la directora del CAP de Calella en una entrevista a Ràdio Calella TV, en què s’ha mostrat en certa manera crítica amb les mesures de relaxació que es van prendre pels volts de Sant Joan i que es tradueixen ara en una explosió de contagis que té conseqüències en la salut de les persones i l’atenció que presten als usuaris. La doctora Susana Curós ha cridat a la prudència i a la responsabilitat de tots per posar-hi fre. Demana limitar al màxim les interaccions socials i posar-se la mascareta quan no es pugui garantir la distància de seguretat perquè són dos gestos cabdals per trencar les cadenes de transmissions.
La directora del CAP de Calella ha parlat de la decepció que senten els professionals de la “bata blanca” per com està evolucionant la pandèmia, del cansament que porten acumulat i la de preocupació sobre com està afectant aquesta cinquena onada a l’atenció que voldrien donar als pacients.
Esperàvem que hi pogués haver un repunt coincidint amb la desescalada però aquesta pujada exponencial de casos, la veritat és que no. I això ha fet que els equips estiguin molt al límit. Són professionals que venen cansats de l’activitat de fa un any i mig, i que estan decebuts de com han anat les coses. Pensem que la desescalada s’ha fet de manera precipitada. I és que ara, quan estàvem recuperant l’activitat normal, obrint agendes amb visites presencials com a nosaltres ens agrada; torna a ser impossible.
Les dades d’activitat Covid a l’atenció primària de Calella són alarmants. En aquests moments, s’estan fent unes 400 proves diagnòstiques a la setmana, antígens i PCR; respecte les 20 que es realitzaven a finals de juny. A més, ha augmentat exponencialment la positivitat, especialment en l’última setmana.
A finals de juny teníem uns 8 o 10 casos a la setmana, vam passar als 90 positius de la setmana passada, i aquesta podríem arribar a 300 o 400 casos. Quant a les proves de detecció, ara n’estem fent unes 400 a la setmana, quan abans rondaven les 20.
La directora de CAP confirma que la majoria dels positius es donen entre la població de 17 a 35 anys, una franja d’edat en què no s’ha pogut desplegar plenament la campanya de vacunació. Per això, diu la doctora Curós, no se’ls pot criminalitzar.
Els contagis són en aquesta franja d’edat d’entre 17 i 35 anys. No els hem de criminalitzar. És una responsabilitat de tots. Els joves fan el que els permeten i una mica més.
La Covid entre la població juvenil s’acostuma a presentar de forma lleu, sense simptomatologia; però un percentatge petit dels casos acaben amb ingressos a les UCI. Se situaria a l’entorn del 2% del total.
La doctora Curós alerta que també s’estan donant casos de reinfectats i de contagis en persones amb la pauta completa de vacunació. És per això que subratlla que és primordial seguir les mesures de seguretat –distància, mans, mascareta i ventilació– i ara, més que mai, reduir la interacció social.
Estem trobant casos de persones correctament vacunades i que s’han infectat i són positius. S’està estudiant el perquè. Però això ens fa pensar a tots que no podem abaixar la guàrdia i hem de ser curosos amb les mesures d’higiene, portar la mascareta per poc que es pugui, i sobretot limitar la interacció social. És el més important.
El nou protocol de Salut estableix que totes les persones que donen positiu per coronavirus han de comunicar els seus contactes estrets al portal ContacteCovid.cat. Per contacte estret s’entén les persones amb qui s’ha estat a menys d’1,5 metres de distància durant 15 minuts o més, i un dels dos sense la mascareta posada.
Els contactes rebran un SMS on se’ls indicarà els passos a seguir. Si no presenten símptomes, no caldrà que es facin una prova de diagnòstic; en cas contrari, sí, i se’ls citarà a través del CAP. Totes s’han d’aïllar i guardar una quarantena de 10 dies. La doctora Curós hi fa especial èmfasi, perquè es calcula que un 40% dels contactes estrets se la salten.
Encara que es vagi a la farmàcia o a un centre per fer-se un test i doni negatiu, al cap d’uns dies pot passar a positivar i contagiar. És molt important fer les quarantenes i els aïllaments indicats.
A través del portal contactecovid.cat també es tramiten les baixes laborals de les persones que s’han de quarantenar. De mitjana, cada persona que dona positiu per coronavirus notifica entre 8 i 10 contactes estrets, més del doble que a finals de primavera.