Preguntes freqüents sobre la verola del mico

L’OMS ha declarat l’emergència de salut internacional per l’expansió de la verola del mico, amb més de 16.000 casos confirmats en 75 països. Això ha disparat la preocupació davant una malaltia que fins ara era endèmica en alguns països de l’Àfrica i que només registrava alguns brots a Europa i als Estats Units que es podien controlar. Des de fa unes setmanes, però, el virus ha assolit nivells de transmissió comunitària i les institucions sanitàries internacionals han activat els protocols per tallar les cadenes de contagis. De fet, dijous passat es va posar en marxa la campanya de vacunació preventiva per a determinats col·lectius considerats de risc i als contactes estrets. L’especialista en malalties infeccioses de l’Hospital de Calella, el doctor Óscar del Río, ens ha donat un cop de mà per aclarir dubtes sobre la verola del mico –quins efectes té sobre la salut i com es contagia– i quines prevencions hem d’adoptar com a societat. Encara vivim sota l’ombra de la pandèmia de la Covid, però assegura que són dues malalties que, pel que es coneix ara, no són assimilables.

Els casos confirmats de verola del mico tenen una simptomatologia lleu o moderada, que es pot tractar a nivell ambulatori sense necessitat d’ingrés hospitalari. Amb tot, no es pot abaixar la guàrdia perquè es tracta d’una malaltia potencialment greu. Es presenta amb un quadre de febre, maldecap, dolor d’ossos i muscular, inflamació dels ganglis –com a conseqüència de l’activació dels sistema immunitari– i erupcions cutànies que es desenvolupen i acaben cicatritzant. El doctor Óscar del Río, especialista en malalties infeccioses de l’hospital Sant Jaume de Calella, explica que darrerament s’estan veient altres afectacions.

En les últimes setmanes, el que estem veient als països desenvolupats on s’ha produït l’explosió de casos, té alguna particularitat: hi ha afectació de la pell i de les mucoses, sobretot al tracte urogenital i laringofaringe (…) Pot ser molest i dolorós, i pot deixar alguna mena de seqüela estètica o d’altre tipus, molt a nivell local.

El contacte molt estret és la principal via de transmissió de la verola del mico, a diferència de la Covid, que s’ha provat que es pot arribar a contagiar compartint un mateix espai amb el cas índex. El doctor del Río recalca que la terminologia “molt estret” no fa referència a les relacions íntimes sexuals, sinó que la transmissió es pot produir per contacte pell amb pell o per exemple compartint tovalloles.

No és necessària una relació sexual perquè hi hagi un contacte estret: la cura d’una persona, les abraçades, el contacte pell amb pell quan hi ha una úlcera cutània… Això és suficient perquè es pugui transmetre. És veritat que la majoria dels casos que s’estan veient, encara que no s’ha demostrat, és possible que la relació sexual hi estigui implicada, però sobretot és pel contacte cutani, molt estret i prolongat. I aquest és el mecanisme principal de transmissió.

Les institucions sanitàries internacionals, a partir de la declaració d’emergència de l’OMS, han iniciat la campanya de vacunació amb fórmules aprovades per actuar contra la verola humana però que s’han provat igualment eficients. S’estan administrant de forma preventiva a col·lectius que es considera estan altament exposats al contagi –com per exemple persones que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc incloses en programes de PrEP al VIH o amb infecció per VIH; i a les persones que són contacte estret i tenen la condició de vulnerables perquè són infants o dones embarassades, o bé perquè són immunodeprimides. Això s’ha determinat així per l’escassetat de vials.

No tenim molta disponibilitat de vacunes i per això s’ha prioritzat un seguit de col·lectius que estan en un risc més alt per prevenir el desenvolupament de la malaltia. A Espanya hi deuen haver unes 5.000 dosis, 1.600 a Catalunya.

El missatge del doctor del Río cap a la població en general és seguir fent la vida normal però mantenint una actitud d’alerta davant la sospita, i actuar amb responsabilitat.

El Departament de Salut ha habilitat un espai amb informació sobre la verola del mico a CanalSalut i es pot trucar al 061 en el cas que apareguin els símptomes, o bé consultar al metge de referència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.