Polèmica pel desbrossament d’una finca privada al Puig de Sant Andreu
Els treballs de desbrossament que s’estan fent al Puig de Sant Andreu, prop dels Tres Termes, ha aixecat l’alarma ciutadana a les xarxes socials, després que diversos usuaris denunciessin que s’estava obrint una pista forestal amb maquinària pesant. Ciutadans, però també partits polítics de poblacions veïnes com Tordera, van denunciar aquesta situació compartint imatges de les excavadores obrint-se pas pel que semblava un corriol. Doncs bé, ara el propietari del terreny, ha sortit al pas de les crítiques i ha assegurat que el que s’està fent és un treball de desbrossament per evitar incendis forestals un cop arribada la temporada estival. Unes actuacions contemplades pel pla tècnic de gestió forestal del Parc del Montnegre i el Corredor.
Segons el calellenc, Jordi Salbanyà, propietari de la finca, assegura que no s’ha malmès cap camí tradicional i que el que semblava un corriol a les fotografies és una pista existent des de fa dècades.
Són camins de desembosc que han existit tota la vida i que s’han de fer. Abans fèiem el desembosc amb burros i ara es fa amb maquinària. Simplement estem netejant i sembla que s’estigui obrint una pista forestal però no. No cal escandalitzar-se perquè estem fent el que és necessari per evitar que hi hagi incendis als boscos.
Unes actuacions que fan els propietaris de les finques del parc, però que estan subvenciones per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, responsable directe del parc natural.
El pla marc és un programa que té la Diputació conjuntament amb les associacions de propietaris, que el que fa és encarregar als propietaris tots aquests treballs, però els subvenciona directament per la preservació del parc. Només subvenciona íntegrament en aquelles finques que estan dins dels plans de protecció d’incendis, les que tenen més risc.
I ha remarcat que cap propietari pot començar a fer actuacions pel seu compte sense l’autorització de les administracions.
Avui dia cap propietari comença a fer coses si no té les autoritzacions perquè el primer que vindrà és el fiscal de medi ambient. I ja està bé que sigui així que hi hagi fiscalització i control.
Salbanyà també ha apuntat que cal tenir present que el 50% dels boscos de Catalunya són de titularitat privada i que en molts casos són els propietaris els qui s’han de fer càrrec dels problemes derivats dels qui se salten les normes de convivència quan van d’excursió al parc natural. Dit això, ha assegurat que està a favor que la gent passi pels seus camins sempre que hi hagi un respecte cap a la propietat privada.